miniatyrhus står på miniräknareEn efter en sänker storbankerna sina bolåneräntor. SBAB:s boendeekonom tipsar om vad du som kund kan tänka på för att gå med vinst ut ur räntekriget. Foto: Puttachat Kumkrong/Shutterstock.com

Bolån Räntor

Storbankerna slår nästan knut på sig själva för att kunna erbjuda de lägsta bolåneräntorna. Swedbank, Handelsbanken, Länsförsäkringar och SBAB har just sänkt sina listräntor, och förra veckan var det även dags för Nordea. SvD Näringsliv har pratat med SBAB:s boendeekonom som tipsar om vad du som bolånetagare kan tänka på för att göra en bra affär.

Just nu pågår ett så kallat räntekrig på bolånemarknaden. En efter en sänker storbankerna sina annonserade bolåneräntor, det vill säga listräntorna, och senast ut var Nordea som förra veckan sänkte de bundna räntorna med löptider mellan 1 och 8 år med 0,10–0,34 procentenheter.

Så vad ska bolånetagare, antingen nya kunder eller kunder som vill omförhandla, tänka på? SvD Näringsliv har pratat med SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann, som menar att det just på grund av den stora konkurrensen kan vara ett riktigt bra läge att pruta.

Jämför med snitträntan hos andra banker

Enligt Claudia Wörmann ska man som bolånetagare inte vara för snabb med att tacka ja till ett listränteerbjudande, utan alltid jämföra erbjudandet med snitträntan hos andra banker. Du kan sedan ställa frågan om vad som krävs för att komma ner till samma nivåer. Claudia Wörmann menar att snitträntan är ett värdefullt hjälpmedel som alla bolånetagare kan använda sig av.

Stora skillnader mellan listpriser och faktiska snitträntor

Faktum är att det kan skilja sig rätt rejält mellan bankernas annonserade listpriser och genomsnittsräntorna. Enligt SvD ligger de fyra största bankernas listränta för lån bundna på tre månader på 2,34–2,39 procent, medan snitträntan för september var 1,53–1,77 procent.

Sedan 2015 publicerar bankerna snitträntan för rörliga lån såväl som lån med längre bindningstider varje månad, vilket Claudia Wörmann ser som ett viktigt framsteg.

– Jag tycker det är jättebra att snitträntan är offentlig utifrån ett konsumentperspektiv. Samtidigt måste man poängtera att det är ett medelvärde och att räntan både kan bli lägre och högre än snitträntan, säger hon till SvD Näringsliv.