Kan jag få bostadslån utan fast anställning?

Ja, du kan få ett bostadslån även om du saknar en fast anställning. Det kan dock krävas lite mer av dig som låntagare. Att du till exempel har en projektanställning, är vikare eller frilansare behöver ju absolut inte betyda att dina ekonomiska förutsättningar är sämre, men vissa långivare ser helt enkelt en större risk med att låna ut pengar till någon som inte har en fast anställning.

Din uppgift blir därför att bevisa för långivaren att du inte kommer ha några problem med att betala tillbaka bolånet.

Vad tittar långivarna på när man ansöker om bolån?

Faktum är att det inte finns något lagstadgat krav på att man måste ha en fast anställning för att få ta ett bolån. Långivare gör alltid en bedömning av din ekonomiska situation och dina återbetalningsmöjligheter i samband med din ansökan. Visserligen kan anställningsformen fortfarande vara en avgörande faktor för många långivare.

Tänk på! Hos flera av storbankerna är fast anställning fortfarande ett krav för att få bolån.

Men generellt sett är det alltså din kreditvärdighet och dina ekonomiska förutsättningar i helhet som ligger till grund för långivarens beslut att bevilja dig lån eller ej.

Hur stort bostadslån kan jag få utan fast anställning?

Hur stort bostadslån du kan ta, oavsett om det är med eller utan fast anställning, beror på långivarens bedömning av din kreditvärdighet och dina återbetalningsmöjligheter. Men du kan aldrig låna mer än 6,5 gånger din årsinkomst och upp till 85 procent av bostadens värde.

De resterande 15 procenten kallas kontantinsats och den måste du själv betala. Du kan betala kontantinsatsen med sparade pengar, pengar från en tidigare bostadsförsäljning eller med hjälp av ett kontantinsatslån.

Vilken ränta kan jag få på bostadslån utan fast anställning?

Långivaren sätter räntan utifrån sin bedömning av din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga. Att du inte har fast anställning kan vissa långivare som sagt se som en större riskfaktor, vilket ofta innebär något högre ränta än om du hade haft en fast anställning. Därför är det viktigt att du jämför alternativen och inte bara tar första bästa erbjudande. 

Så ökar du chanserna att få bolån utan fast anställning

Det finns flera faktorer som ökar dina chanser att få bostadslån även om du inte har en fast anställning. Vi berättar mer här nedanför.

1. Förbättra din kreditvärdighet

Eftersom långivarna lägger stor vikt vid din kreditvärdighet är det en god idé att rensa upp så mycket som möjligt bland outnyttjade krediter och samla mindre, befintliga lån i ett större. Har du betalningsanmärkningar rekommenderar vi att du väntar ut dem innan du ansöker om lån eftersom de troligtvis kommer göra det ännu svårare för dig att få ett bostadslån. Dessutom har du större chans att få en låg ränta utan betalningsanmärkningar.

2. Ansök med en medlåntagare

Genom att ha en medsökande på lånet, som har fast anställning, ger man långivaren en större säkerhet för att de kommer få tillbaka sina pengar. Och ju tryggare långivaren känner sig, desto större är dina chanser att få lån. En medsökande kan även bidra till lägre ränta och bättre villkor.

3. Jämför flera långivare

Något du ska tänka på är att inte bara nöja dig med första bästa långivare du hittar, trots din något begränsade situation. Du kan förvisso behöva räkna med att få lite högre ränta när du lånar utan fast anställning, men just därför är det så viktigt att du jämför erbjudanden från flera långivare.

Och det gör du smidigast genom att ansöka om bolån via en låneförmedlare. Då tas dessutom bara en enda kreditupplysning på dig, vilket är en stor fördel för din kreditvärdighet.

Få hjälp att hitta bästa bolåneräntan
  • Personlig handläggare som hjälper dig
  • Jämför flera banker med en ansökan
  • Kostnadsfri och ej bindande ansökan

Bevisa att du har de ekonomiska förutsättningarna som krävs

Om du ska ansöka om ett bolån och saknar fast anställning är förberedelser och planering A och O. Du måste som sagt kunna bevisa för långivaren att du har de ekonomiska förutsättningar som krävs för att beviljas lån, och här nedanför berättar vi hur du går till väga.

Så förbereder du dig inför låneförhandlingen

  • Sätt en budget för bostadsaffären. Innan du ens börjar fundera på hur mycket pengar du behöver låna måste du sätta en budget för vad hela bostadsaffären kommer kosta. Det gäller att vara beredd på att det i princip alltid blir dyrare än själva summan du lånar för.
  • Räkna på hur mycket du behöver låna. När du har fått en bild av vad din nya bostad kommer kosta är det dags att börja räkna på hur mycket du ska låna. Ta inte ett större lån än du verkligen behöver.
  • Visa hur du kommer bekosta kontantinsatsen. När du tar bostadslån måste du kunna betala en kontantinsats på minst 15 procent av bostadens värde. Du bör därför visa långivaren hur du kommer finansiera den. Det bästa är alltid om du kan spara ihop tillräckligt mycket pengar för att bekosta kontantinsatsen själv, men det finns i regel även möjlighet att ta ett så kallat kontantinsatslån.
  • Ta fram en kalkyl för dina månadskostnader. Visa att du har full koll på din ekonomi genom att ta fram en kalkyl för hur dina månadskostnader kommer att påverkas av ränta och amortering.
  • Boka ett fysiskt möte med långivaren. Det kommer vara enklare för dig att berätta om din situation och varför du kommer vara en bra bolånekund om du träffar långivaren personligen.
  • Kom väl förberedd till förhandlingen. När det väl är dags att förhandla om räntan och villkoren lönar det sig med noggranna förberedelser. Ta med alla dokument du behöver för att kunna bevisa din återbetalningsförmåga.

Hur länge måste jag ha varit fast anställd för att få bostadslån?

Det finns egentligen ingen minimigräns för hur länge du ska ha varit fast anställd för att få bostadslån. Men ju längre du har varit anställd, desto större blir helt klart dina chanser att få din bolåneansökan beviljad. Många långivare ser som sagt en fast anställning som den säkraste källan till inkomst och har du dessutom haft din tillsvidareanställning en längre tid bedöms risken med att ha dig som bolånekund ännu lägre.

Vanliga frågor om bostadslån utan fast anställning

Varför är det bra att ha fast anställning när man ansöker om bostadslån?

Därför att många långivare ser det som den säkraste källan till inkomst, vilket innebär lägre risk för långivaren och större chans för dig att bli beviljad lån. En fast anställning ger i många fall dessutom lägre ränta och bättre villkor.

Hur mycket kan jag låna utan fast inkomst?

Du kan aldrig låna ett större belopp än 6,5 gånger din årsinkomst upp till 85 procent av bostadens värde. Men sedan är det långivarens bedömning av din ekonomiska situation som avgör exakt hur mycket du får låna.

Blir räntan högre om jag tar bostadslån utan fast anställning?

Du kan behöva räkna med att få en något högre ränta på bostadslånet när du inte har fast anställning. Det beror på att långivaren kan anse det som en högre risk att låna ut pengar till dig.

Kan jag få bostadslån utan fast anställning om jag har betalningsanmärkningar?

Helt omöjligt är det inte, men förutsättningarna blir helt klart sämre. Att hitta en långivare som accepterar alla typer av anställningar kan vara svårt nog, och har du dessutom betalningsanmärkningar blir dina alternativ ytterst begränsade.