Bostadslån med betalningsanmärkning

Ett ofta förekommande missförstånd är att om man har betalningsanmärkningar så kan man inte få några bostadslån. Det finns garanterat möjlighet för dig med betalningsanmärkning att bli beviljad ett lån, och många banker har specialiserat sig på att erbjuda just bostadslån till personer som inte fått lån beviljade hos andra banker.

Att tänka på när du ansöker om bostadslån med en betalningsanmärkning

Att ha en betalningsanmärkning signalerar till banker att den eventuella låntagaren är en risk att låna ut pengar till, att det därför finns en risk för att banken inte kommer att få tillbaka de pengar den lånat ut.

De banker som ändå erbjuder lån trots betalningsanmärkningar vet däremot att en betalningsanmärkning inte behöver betyda att du har det svårt ekonomiskt. Betalningsanmärkningen kan till och med vara betald för länge sedan. Dock kan betalningsanmärkningen göra att räntan och uppläggningsavgiften för lånet höjs.

Ska du ansöka om ett lån och har en betalningsanmärkning bör du vara beredd på att visa upp att din privatekonomi är god och att du trots betalningsanmärkningen pålitlig. Förutom detta bör din skuld hos Kronofogden eller inkassoföretag vara betald. Vad gäller alla som ansöker om ett lån, så gå igenom din privatekonomi noggrant för att försäkra dig om att du verkligen kan betala tillbaka lånet.

Har du någon som kan gå i god för att du betalar tillbaka till lånet kan detta öka dina möjligheter för att få ett bostadslån beviljat.

Jämför räntor från olika banker och långivare

Det här innebär en betalningsanmärkning

När du inte har betalt en räkning trots påminnelser går ärendet vidare och om det går till Kronofogdemyndigheten så får du en betalningsanmärkning. Denna registreras hos kreditupplysningsföretagen. Det är hos dessa företag som bankerna kollar din kreditvärdighet. Det finns information att läsa om detta på Datainspektionens hemsida om vad en betalningsanmärkning är. Om du är osäker på om du har en betalningsanmärkning kan du kontakta kreditupplysningsföretagen för att få besked om det.

Så länge påverkas du av en betalningsanmärkning

I regel finns en betalningsanmärkning kvar i kreditupplysningsföretagens register i tre år, räknat från dagen efter anmärkningens registrering. Innan du ansöker om ett lån kan det vara bra att se över när din betalningsanmärkning går ut, finns det möjlighet för dig att vänta kan du få bättre villkor på ditt lån och på så sätt spara en hel del pengar.