Bostadslån utan kontantinsats

År 2010 beslutade Finansinspektionen att ett bostadslån inte får uppgå till mer än 85 % av bostadens värde, och att resterande 15 % av bostadslånet då alltså ska bestå av en kontantinsats.

Vid ett köp av en bostad innebär detta att du som köpare måste betala 15 % av bostadens försäljningspris direkt vid köp. Kan du inte, av olika anledningar, betala denna summa med egna pengar finns det möjlighet att ta ett så kallat kontantinsatslån, eller ett blancolån, som det även kallas.

Låna till kontantinsatsen

Det är faktiskt fullt möjligt att få ett bostadslån trots att man inte kan betala kontantinsatsen själv. Alla bostadsköpare har inte råd att betala kontantinsatsen direkt vid köp av en ny bostad, och det är väldigt vanligt att man tar ytterligare ett lån för att kunna betala detta. Ett sådant lån kallas ofta för kontantinsatslån, blancolån eller privatlån och över 20 % av de beviljade bostadslån ges ihop med sådana lån för att klara kontantinsatsen.

Skillnaden mellan ett blancolån och ett bostadslån

Ett kontantinsatslån är ett lån som tas utan säkerhet, där du som låntagare bestämmer helt själv vad du ska ha lånet till. Ett bostadslån är istället säkrat via bostaden som du köper, och om du inte skulle kunna betala av lånet fungerar bostaden som en pant och en säkerhet för långivaren om att pengarna kommer att betalas tillbaka.

I praktiken innebär detta att ett blancolån har en högre ränta samt kortare återbetalningstid än själva bostadslånet, eftersom långivaren tar en större risk när de lånar ut pengar utan att ha någon säkerhet.

Jämför räntor på bostadslån från flera banker

Att tänka på innan du tar ett bostadslån utan kontantinsats

Att även kunna ta ett lån till kontantinsatsen vid ett husköp är väldigt smidigt. Men se noga över din ekonomiska situation som låntagare innan du tar ett kontantinsatslån. Var helt säker på att du kan betala tillbaka på lånet för både kontantinsatsen och bostadslånet, och detta även i framtiden. Detta kan du få hjälp med hos din bank samtidigt som du gör en låneansökan, men det är du som har bäst insikt i din privata ekonomi.