Går det att flytta bostadslån?

Det finns en uppfattning om att det är krångligt att flytta ett bostadslån från din nuvarande bank till en annan bank, men det är faktiskt inte särskilt svårt och går oftast mycket enklare än vad man kan tro. För det mesta sköter den nya banken allt formellt arbete – utan att det kostar dig någonting. I dagsläget går det att flytta ditt bostadslån oavsett vilken bank du har, men regelverket kan variera beroende på vilken bank du i nuläget har. Bostadslån med rörlig ränta är generellt enklare att flytta än bostadslån med bunden ränta.

Ett tips är att inte vara rädd för att byta bank för ditt bostadslån om du hittar förmånligare erbjudanden från en annan bank.

Det går att flytta bostadslån med både rörlig och bunden ränta

  • Flytta bostadslån med rörlig ränta. Har du en rörlig ränta på ditt nuvarande bostadslån är det inga problem och helt gratis för dig att flytta ditt bostadslån till en annan bank. Detta gör du genom att ansöka om ett bostadslån hos den bank du är intresserad av att byta till, så tillvägagångssättet för att flytta ditt bostadslån går till på samma sätt som när du sökte bostadslånet från början.
  • Flytta bostadslån med bunden ränta. När du vill flytta ditt bostadslån som du har en bunden ränta på är det några saker du behöver tänka på. Den bundna räntan på ditt bostadslån har en bindningstid och vill du flytta ditt bostadslån innan bindningstiden löpt ut måste du betala en ränteskillnadsersättning till din nuvarande bank. Trots kostnaden för detta kan ändå villkoren hos den nya banken vara så pass bra att det ändå är värt det. Men det är bra att ta med detta i beräkningen och har du tid att vänta med flytten, är det billigaste att vänta tills bindningstiden löpt ut, och då är flytten av ditt bostadslån gratis.

Tänk på det här innan du flyttar bostadslånet

Att förhandla med din befintliga bank innan du bestämmer dig för att flytta ditt lån till en ny bank, är alltid bra. Banker vill behålla sina kunder och i många fall kan de faktiskt möta den konkurrerande bankens erbjudanden.

Tänk på! Om du vill flytta ett bolån som är taget före 1 juni 2016 kan ditt nya lån omfattas av amorteringskravet.

Om din nuvarande bank inte vill göra detta, eller att du vill flytta ditt bostadslån av andra anledningar, så är ett riktigt bra råd att se över vilka andra banktjänster du kan och vill flytta över. Som regel får du oftast bättre villkor och förmåner när du alla dina banktjänster hos en och samma bank.

Hitta rätt bank att flytta ditt bolån till