Kontantinsatslån

I samband med köp av bostad krävs i de flesta av fall en kontantinsats. Eftersom det finns ett tak för hur stort bostadslån får vara i Sverige så krävs det att du själv finansierar 15 % av köpesumman, en kontantinsats. För köpare som inte tidigare ägt bostad, ofta unga personer, kan denna typ av summor vara näst intill omöjliga att spara ihop.

Något som bankerna har anammat och därför erbjuds kontantinsatslån, ett blancolån utöver bostadslånet, som täcker de 15 % som måste läggas som kontantinsats.

Vad är ett kontantinsatslån och hur skiljer det sig från ett bostadslån?

Kontantinsatslånet tas utan säkerhet, i liknelse med exempelvis ett blancolån och till skillnad från bostadslån där bostaden tjänar som säkerhet. Du pantsätter alltså inget av värde som kan garantera banken att de får tillbaka de pengar du lånat, när du tar ett kontantinsatslån. När det gäller bostadslån ställs bostaden som säkerhet, och som banken kan sälja och få tillbaka sina pengar genom om låntagaren inte kan klara av att betala sitt lån.

Kontantinsatslån har högre ränta än bostadslån

Eftersom kontantinsatslån är ett lån utan säkerhet är räntan i regel högre jämfört med lån med säkerhet så som bostadslån. Ränta är ett mått på vilken risk som banken vid utlåning av pengar, så enkelt förklarat innebär det att ju högre risk desto högre ränta.

Tänk på det här innan du lånar till kontantinsatsen

Innan du ansöker om lånet bör du ha i åtanke att den slutgiltiga summan pengar du kommer att betala för din kontantinsats kommer att utgöras av mer pengar än om du skulle spara ihop summan själv. Detta beror på att du betalar en ränta, det vill säga kostnaden för de lånade pengarna. Detta bör ingå i dina finansiella beräkningar när du överlägger om du ska låna eller inte, och kanske kan du spara ihop till kontantinsatsen trots allt, om inte allt så kanske en del av den.

När du fattat beslut om ditt lån bör du även se till dina förutsättningar att betala tillbaka även på bostadslånet. Gör en budget och se över dina övriga utgifter samt inkomster och lägg upp en rimlig plan. Ha särskilt räntorna och eventuell amortering i åtanke. Försök även beräkna eventuella förändringar i din ekonomi som kan påverka din betalningsförmåga i framtiden både vad gäller kontantinsatslånet, bostadslånet och övriga utgifter du har.