Man som sitter och knappar på en miniräknare med ett papper bredvid och ett miniatyrhus.Nollränta kan göra att konkurrensen från mindre aktörer på bolånemarknaden ökar. Foto: Jirapong Manustrong/Shutterstock.com

Bolån

Riksbanken väljer att behålla reporäntan på noll procent. Det gör att konkurrensen på bolånemarknaden kan öka, skriver SVT Nyheter.

I december valde Riksbanken att höja reporäntan från minus 0,25 procent till noll. Samtidigt sa Riksbanken att det kommer att dröja innan de genomför en ytterligare höjning av reporäntan. Riksbanken meddelade nu i veckan att reporäntan kommer att ligga kvar på noll procent.

Lägsta bruttomarginalen sedan 2014

Reporäntan är den ränta som styr hur mycket bankerna kan ta betalt för bolån. Med nollränta kan konkurrensen på bolånemarknaden därmed öka.
Bankernas bruttomarginaler på bolån har minskat sedan 2018. I december 2017 låg bruttomarginalen på 1,71 procentenheter för att två år senare minska till 1,37 procentenheter.
Enligt Finansinspektionen har bruttomarginalen inte varit så låg sedan 2014. Trots det är bruttomarginalen fortfarande väldigt hög sett till ett historiskt perspektiv.

Konkurrens från mindre aktörer ökar

Enligt Nordnets sparekonom, Frida Bratt, kan den höga bruttomarginalen leda till ökad konkurrens på bolånemarknaden. Det som var bra med Riksbankens räntehöjning i december var att flera av de större bolåneaktörerna valde att höja bolåneräntan. De mindre aktörerna valde däremot att inte höja räntan, och därmed ökade de också sin konkurrenskraft.

Stirra dig inte blind på räntan när du väljer bolån

För hushållen är boendekostnaden den enskilt största utgiften. Konsumenternas Bank- och finansbyrås jurist, Fredrik Nordquist, tycker att man ska titta på flera saker när man väljer bolån och inte bara tänka på räntan.
Det är viktigt att tänka på hur man är som konsument när man väljer bolån. Man bör tänka på om man vill ha allt under samma tak eller om man vill del upp det på flera olika aktörer. Det kan vara lättare att förhandla till sig förmånligare villkor om man väljer att ha allt på samma ställe. Om man å andra sida delar upp det på flera olika aktörer har man möjlighet att kunna ta del av flera olika bra erbjudanden som dyker upp på enskilda produkter.