Utsiktvy över StockholmFörsäljningen av bostäder ökar. Störst ökning är det i Skåne medan stockholmarna är mer avvaktande i sina bostadsköp. Foto: Oleksiy Mark/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden har legat stilla under en längre tid. Det har varit svårt att att få lägenheter sålda, men nu verkar marknaden ha kommit igång igen, skriver SvD Näringsliv.

Bostadsportalen tagit fram statistik till TT på antalet osålda lägenheter. Statistiken visar att det bara var en femtedel av lägenheterna som låg ute till försäljning i augusti som inte blev sålda. Jämfört med samma period 2018 är det en minskning på 13 procent.

Stockholmsregionens höga priser bidrar till lägre minskning

Hemnets analytiker Erik Holmberg säger att marknaden börjar komma igång igen. Priserna har återhämtat sig. I dag vågar köpare och säljare komma till flera avslut än tidigare. Dock finns det tydliga skillnader regionalt. Minskningen i Stockholm var 14 procent och nästan 30 procent i Skåne.
Enligt Erik Holmberg sticker Stockholm ut på flera sätt eftersom priserna på bostäder rent allmänt är högre där. Högre priser gör det svårare för köpare och säljare att mötas. De skärpta amorteringskraven i Stockholmsregionen påverkar också stockholmarnas bostadsköp och har gjort att man har valt att avvakta.

Enligt mäklarna har säljarnas fördelar ökat över köparna

Även Fastighetsbyråns senaste mäklarpanel där 448 av Sveriges mäklare deltog visar att säljarnas marknad är mer positiv nu. För första gången på två år har säljarna en liten fördel över köparna. Bostadssäljarna i Malmö är de som har störst fördel över köparna.
Enligt Fastighetsbyråns vd Johan Engström har trycket på bostäder har varit väldigt stort i Malmö där det skett en ordentlig prisökning. Malmö har i jämförelse med Stockholm och Göteborg haft relativt låga snittpriser när det gäller bostadsrätter.

Efterfrågan på bostäder kommer att öka

I dag råder det en större balans på marknaden jämfört med tidigare då det var skillnader mellan mindre städer och storstäder. Samtidigt råder det skillnader i synen på marknaden. Vissa mäklare upplever att bostadsmarknaden fortfarande går trögt medan andra säger att de tycker att det flyter på bra.
Johan Engström tror att det inte kommer ske några jättestora förändringar det första halvåret. Dock kommer efterfrågan på bostäder att öka i storstäderna. Marknaden kommer ligga stabilt både när det gäller efterfrågan och priser. Den bakomliggande bostadsbristen kommer göra att efterfrågan ökar. Däremot skulle ett försämrat konjunkturläge och en ökad arbetslöshet leda till att bostadsmarknaden dämpas.