Vad är ett handpenningslån?

Ett handpenningslån är ett lån som betalas tillbaka så snart som du har genomfört köpet av din bostad. Detta lån är tillfälligt och utan säkerhet. När man köper bostad behöver man oftast betala en handpenning efter det att kontraktet har skrivits på. Denna del är vanligtvis 10 % av köpesumman, därför är det inte helt ovanligt att denna typ av handpenningslån tecknas.

Varför finns handpenningslån?

Handpenningen tjänar som en säkerhet för säljaren av en fastighet. Det är ett kvitto på att du som köpare är seriös i fråga om att köpa bostaden. Men med tanke på dagens priser på bostadsmarknaden kan summorna på handpenning vara ganska omfattande.

Därför finns det möjlighet teckna denna typen av lån för att betala en handpenning i väntan på att din låneansökan godkänns. Handpenninglånens löptid är vanligtvis upp till 6 månader.

Handpenningslån tas utan säkerhet

Handpenningslån faller under samma kategori som blancolån, vilket betyder att det är ett lån utan säkerhet. Jämför man med ett bostadslån som tecknas blir bostaden det som tjänar som säkerhet i sammanhanget. Det förekommer inte heller några amorteringskrav för denna typen av lån då det gäller korttidslån.

När man ansöker om en handpenningslån kräver i regel banken besked om vilken summa som gäller och det är endast den summan du får lån på. Om köpet inte blir av måste lånet betalas tillbaka till banken med en gång.

Handpenningslånet kan lägga till ditt bostadslån

När du köper en bostad är sannolikheten stor att du tecknar ett bostadslån. Tar du även ett handpenningslån påförs handpenningslånet till bostadslånet och de får en gemensam ränta. Räntan utgörs vanligtvis av den ränta som gäller för bostadslånet.

När man tar bostadslån bör man dock ha i åtanke att det finns en belåningsgrad. Detta innebär att du som köpare måste betala en fristående kontantinsats på 15 % då belåningsgraden för bostadslån ligger på 85 %.

Handpenningslån och ränta

Oftast är räntan på handpenningslån högre om man jämför med bostadslån. Detta beror på att handpenningslånet, som tidigare nämnt, tas utan säkerhet. Blancolån är också ett alternativ om du behöver låna till en handpenningssumma men de har oftast en högre ränta.

Det lönar sig att höra med banken om de har handpenningslån innan du ansöker om ett blancolån. Kortsiktigt lån som handpenningslån har oftast en rörlig ränta.