Vad är handpenningslån?

Ett handpenningslån är ett lån utan säkerhet du tar för att finansiera handpenningen vid ett bostadsköp, om du inte har möjlighet att bekosta den själv. Det kan vara en bra lösning om du till exempel håller på att sälja din gamla bostad, men inte har hunnit få pengarna från försäljningen när handpenningen ska betalas.

Info! Maxbeloppet för handpenningslån ligger i regel på en miljon kronor, men det kan variera något mellan olika långivare. Oavsett får du dock bara låna upp till 10 procent av bostadsvärdet.

Du måste ta handpenningslånet innan själva köpet av din nya bostad eftersom handpenningen ska betalas relativt snabbt efter avslutad budgivning (senast i samband med kontraktskrivningen). Lånet ska vanligtvis lösas den dag som du får tillträde till din nya bostad eller senast sex månader efter att lånet beviljades.

Ska man betala ränta och amortering på handpenningslån?

Du ska betala ränta på handpenningslånet under löptiden (som sagt högst sex månader), men du behöver däremot inte amortera. Eftersom lånet är utan säkerhet är räntan i regel högre än på själva bolånet, vilket är bra att ha i åtanke. Med både bolån och handpenningslån kan dina månadskostnader bli relativt höga under en tid framöver.

Vad är handpenning?

Handpenningen är egentligen den första betalningen som sker vid ett bostadsköp och ligger normalt på 10 procent av köpesumman. Du som köpare måste vanligtvis betala in den inom ett par dagar efter att du har skrivit på kontraktet för din nya bostad.

Det är inte sällan som handpenning och kontantinsats används synonymt, men det är inte samma sak. Handpenningen är alltså en förskottsbetalning, ofta på 10 procent av bostadspriset, som du betalar så fort kontraktet är signerat, medan kontantinsatsen ska motsvara minst 15 procent av bostadspriset och betalas in på tillträdesdagen tillsammans med den resterande delen av köpeskillingen.

På vår sida om skillnaden mellan handpenning och kontantinsats kan du läsa mer.

Viktigt att tänka på när man ska ta handpenningslån

När du ska ta ett handpenningslån finns det vissa särskilda villkor som är viktiga att hålla koll på för att hitta rätt låneerbjudande och för att få lånet beviljat. Vi berättar mer om dem här nedanför.

  • Räkna med att andra avgifter tillkommer. Det är inte sällan som kostnader utöver själva räntekostnaden tillkommer när du tar handpenningslån, till exempel uppläggnings- och aviavgifter. Räkna med dessa kostnader när du jämför erbjudanden.
  • Du måste kunna visa banken ett bostadskontrakt. Du vinner alltid på att vara väl förberedd när du pratar lån med banken, och när det gäller just handpenningslån kräver banken ofta att du kan visa upp ett kontrakt på ditt bostadsköp. De kan även vilja se något slags bevis på att du har sålt eller håller på att sälja din gamla bostad (förutsatt att du äger den).
  • Bostaden kan behöva förmedlas av mäklare. Vissa banker kräver att bostaden du ska köpa förmedlas av en mäklare för att bevilja dig handpenningslån. Skulle du köpa bostad utan mäklare bör du därför kolla upp vad som gäller hos just din långivare.

Vissa banker och långivare beviljar bara handpenningslån om du också har ditt bolån hos dem, men det bör i så fall framgå tydligt av informationen på hemsidan.

Hur ansöker man om handpenningslån?

Det bästa är att ansöka om handpenningslån i samband med att du ansöker om själva bolånet. Är du osäker på hur du går till väga kan du också kontakta banken eller långivare i fråga och få vägledning av en handläggare.

Kan man ta vanligt privatlån om man inte beviljas handpenningslån?

Ja, om du av någon anledning inte skulle få handpenningslån kan det finnas möjlighet att ansöka om privatlån i stället. Räntan på ett vanligt privatlån kan vara något högre än på ett handpenningslån, men däremot kan kraven vara lägre och du behöver dessutom inte betala tillbaka lånet lika snabbt.

Ett handpenningslån kan aldrig finansiera kontantinsatsen, men tar du ett privatlån för handpenningen och din långivare accepterar att du behåller lånet när bolånet har betalats ut kan privatlånet även täcka en del av eller hela kontantinsatsen. I praktiken går det då ofta till så att du betalar handpenningen på 10 procent när du skriver på kontraktet, och när du får tillträde till bostaden betalar du in resten av köpesumman där du måste stå för minst 5 procent själv.

Vi tar ett exempel. Du ska köpa en bostadsrätt som kostar 1 miljon kronor och får ett bolån på 850 000 kronor, vilket innebär att kontantinsatsen ligger på minst 150 000 kronor. Innan du skriver på kontraktet tar du ett privatlån på 100 000 kronor, det vill säga 10 procent av bostadsvärdet, som du betalar i handpenning. På tillträdesdagen ska resten av köpeskillingen betalas in och då använder du sparade pengar (50 000 kronor) för att täcka resterande del av kontantinsatsen.

Jämför privatlån hos Lendo
  • Jämför upp till 40 långivare
  • Tar bara en kreditupplysning
  • Ansökan är kostnadsfri och ej bindande

Kan man ta handpenningslån utan UC?

Nej, du kan inte ta handpenningslån utan UC. Alla banker och långivare som erbjuder bolån använder UC som kreditupplysningsföretag, och eftersom du i regel måste ta handpenningslånet hos samma bank som du har bolån blir möjligheterna att låna utan UC med andra ord i princip obefintliga.

När bör man undvika handpenningslån?

Du bör undvika handpenningslån om du är osäker på om du kommer kunna hantera räntekostnaderna och andra avgifter för lånet, särskilt med tanke på att du även ska betala ränta och amortering på själva bolånet.

Ett handpenningslån kan absolut vara en bra lösning om du till exempel inte har hunnit få pengarna från en försäljning av din gamla bostad, men det bästa är alltid att använda egna sparade pengar till handpenningen.

Vanliga frågor om handpenningslån

Kan man få räntefritt handpenningslån?

Nej, de flesta banker tar ut en ränta för handpenningslån. Är du helkund hos banken skulle du möjligtvis kunna förhandla till dig ett räntefritt lån, men det går inte alls att ta för givet.

Ska man betala amortering på handpenningslån?

Nej, man behöver inte betala amortering på handpenningslån.

Kan man ta handpenningslån utan kreditupplysning?

Nej, långivaren gör en sedvanlig kreditupplysning på dig när du ansöker om handpenningslån.

Måste man ta handpenningslån och bolån hos samma bank?

Ja, många långivare beviljar bara handpenningslån om du även har ditt bolån hos dem.

Kan man ta handpenningslån för att täcka kontantinsatsen?

Nej, ett handpenningslån är ett tillfälligt lån med kort återbetalningstid och kan inte användas för att bekosta kontantinsatsen.

Är handpenningslån och överbryggningslån samma sak?

Nej, det är inte samma sak. Handpenningslånet är avsett för att finansiera handpenningen du ska betala innan du får tillträde till din nya bostad, medan ett överbryggningslån kan användas för att finansiera köpet av din nya bostad innan du har fått din gamla såld.