Vad är ett lånelöfte?

Man kan beskriva ett lånelöfte som ett slags förhandsbesked från banken om hur stort bostadslån du kan få. Lånelöftet baseras alltid på hur dina ekonomiska förutsättningar ser ut i dagsläget, även om kraven kan skilja sig något mellan olika långivare. Här ska vi berätta hur du ansöker om lånelöfte och vad som kan vara bra att tänka på.

Vem kan ansöka om lånelöfte?

Kraven för att få ansöka om ett lånelöfte kan variera något mellan olika långivare. De allra flesta kräver dock att du har en fast inkomst, är folkbokförd och ska köpa en bostad i Sverige samt har tillräckligt mycket pengar för att kunna bekosta kontantinsatsen. Storbankerna, och även vissa mindre långivare, kräver också att du är fri från betalningsanmärkningar och skulder för att de ska bevilja dig lånelöfte.

Det här tittar banken på innan de beviljar lånelöfte

När du ansöker om lånelöfte gör långivaren en kreditupplysning på dig för att se om du har betalningsanmärkningar eller skulder. De tittar även på din anställningsform, din inkomst och hur dina omkostnader ser ut. I regel gör de även en boendekalkyl för att få en bild av hur ett bostadslån skulle påverka dina månadskostnader.

Jämför lånelöfte hos olika långivare

När du vill ansöka om lånelöfte är det viktigt att du först jämför ränta och villkor hos flera olika långivare för att vara säker på att du får det mest förmånliga erbjudandet just för dig. Och det gör du snabbast och smidigast via en låneförmedlare. På bara en ansökan kan du få flera erbjudanden och dessutom tas bara en kreditupplysning på dig, vilket innebär att ditt kreditbetyg (UC-score) inte påverkas lika mycket som om du själv hade ansökt hos olika långivare.

Ansök om lånelöfte via Zensum
  • Helt kostnadsfri ansökan
  • Erbjuder personlig rådgivning
  • Jämför många olika långivare

Hur ansöker man om lånelöfte?

Du ansöker enkelt om lånelöfte direkt på långivarens eller låneförmedlarens hemsida. Börja med att ta reda på hur mycket du kan låna med hjälp av en bolånekalkyl – de flesta långivare har en kalkyl på sina respektive hemsidor. Här nedanför ser du hur själva ansökningsprocessen brukar gå till, även om det kan skilja sig något mellan olika långivare.

Så ansöker du om lånelöfte – 4 enkla steg

  1. Fyll i alla uppgifter i din ansökan: ungefär hur mycket du vill låna, hur mycket du kan lägga i kontantinsats, hur din inkomst och ditt sparande ser ut och om du har andra lån.
  2. Skicka in din ansökan.
  3. Vänta på att långivaren behandlar din ansökan och gör en kreditupplysning på dig – du får ofta svar direkt.
  4. Långivaren skickar ett bekräftelsemejl på hur mycket du får låna.

Nu kan du börja gå på visningar och delta i budgivningar! När du har vunnit en budgivning ska du kontakta långivaren innan du skriver på kontraktet för att göra om lånelöftet till ett bostadslån för just den bostaden. Långivaren säkerställer då att bostaden kan belånas och gör ännu en bedömning av din kreditvärdighet.

Hur lång tid tar det att få ett lånelöfte?

När du ansöker om lånelöfte online får du ofta svar direkt. Skulle du behöva komplettera din ansökan med en eller ett par uppgifter kan det i vissa fall ta upp till 24 timmar innan du får besked.

Hur länge gäller ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är i regel giltigt mellan tre och sex månader, men kolla med din långivare vad som gäller hos dem för säkerhets skull. Skulle det ta längre tid än förväntat att hitta en ny bostad finns det ofta möjlighet att ansöka om att förlänga lånelöftet.

Om dina ekonomiska förutsättningar förändras under lånelöftets giltighetstid måste du genast kontakta långivaren och berätta det. Annars kan otrevliga överraskningar uppstå när du väl är redo för att ansöka om bolånet.

Lånelöfte är ingen garanti för bolån

Något som är viktigt att komma ihåg är att ett lånelöfte inte är en garanti för att du kommer få ett bostadslån på samma belopp. När du väl har hittat en bostad du vill köpa måste du därför skicka in en ansökan till långivaren om bostadslån för det specifika huset eller lägenheten. Långivaren vill nämligen kontrollera att bostaden är en tillräckligt stor säkerhet för det bostadslån du har fått lånelöfte om.

Tips! Att bostaden står som säkerhet för bolånet innebär att långivaren är garanterad att få tillbaka sina pengar om du av någon anledning inte skulle kunna betala tillbaka lånet inom den avtalade tiden.

I samband med att du ansöker om att omvandla ditt lånelöfte till ett bostadslån för bostaden du vill köpa gör långivaren en ny bedömning av dina ekonomiska förutsättningar för att säkerställa att situationen inte har ändrats sedan de beviljade lånelöftet.

Kan man delta i en budgivning utan lånelöfte?

I de allra flesta fall kräver mäklaren att du har ett giltigt lånelöfte för att du ska få delta i en budgivning. Det beror på att både mäklaren och säljaren vill veta att du är en seriös budgivare och köpare. Om du vill hoppa på en budgivning men inte har hunnit ansöka om lånelöfte kan du i regel skaffa ett relativt snabbt.

Vad händer om man vinner en budgivning utan lånelöfte?

Om du skulle komma med i en budgivning utan lånelöfte och lägger det vinnande budet kan säljaren neka att sälja till dig. Undvik att detta sker och skaffa ett lånelöfte innan du ger dig in i en budgivning. Det vinner alla parter på.

Kan man få lånelöfte med betalningsanmärkning?

Det kommer onekligen bli svårare, men helt omöjligt är det inte. Storbankerna accepterar som sagt sällan betalningsanmärkningar eftersom de anser att det gör dig mindre kreditvärdig och säker som bolånekund. Men så behöver det givetvis inte vara.

Vissa långivare kan bevilja lånelöfte trots betalningsanmärkningar. De undersöker då först orsaken bakom betalningsanmärkningen och ser till din nuvarande ekonomiska situation och återbetalningsmöjligheter innan de tar ett beslut. Vi skulle rekommendera dig med betalningsanmärkningar att ansöka om lånelöfte via en låneförmedlare. Då kan du få flera erbjudanden utifrån dina förutsättningar på bara ansökan, och dessutom tas bara en enda kreditupplysning vilket är en extra stor fördel i ditt fall.

Ansök inte om lånelöfte om din ekonomi inte är stabil

Vi vill dock betona att det aldrig är en bra idé att ansöka om lånelöfte eller bolån om du är tveksam på dina ekonomiska förutsättningar. Har du fått betalningsanmärkningar på grund av slarv ska det inte vara några problem, men är de ett resultat av att du inte kunnat betala räkningarna i tid bör du vänta med lånelöfte och lån tills din ekonomiska situation är mer stabil.

Vanliga frågor

Vad krävs för att få lånelöfte?

Vanliga grundkrav för att beviljas lånelöfte är att du ska vara folkbokförd i Sverige, att du eller din eventuella medlåntagare (alltså minst en av er) har en fast inkomst och att du är fri från betalningsanmärkningar och skulder. 

Måste jag ha lånelöfte för att vara med i en budgivning?

Ja, i regel kräver mäklaren att du har ett lånelöfte för att du ska få delta i budgivningen.

Var kan jag ansöka om lånelöfte?

Du kan ansöka om lånelöfte hos de banker och långivare som erbjuder bolån. Det smidigaste är att ansöka via en låneförmedlare eftersom du kan få flera erbjudanden på bara en ansökan.

När ska man göra om lånelöftet till ett bostadslån?

Du kontaktar långivaren efter att du har vunnit budgivningen och innan du har skrivit på köpekontraktet för att göra om lånelöftet till ett bostadslån. 

Hur länge är ett lånelöfte giltigt?

I regel gäller ett lånelöfte mellan tre och sex månader, men dubbelkolla vad som gäller hos just din långivare. Skulle det ta längre tid än väntat att hitta en bostad brukar det finnas möjlighet att förlänga lånelöftet.