Kan man få bostadslån utan fast anställning?

Ja, du kan få ett bostadslån även om du saknar en fast anställning. Men det kan helt klart bli lite svårare att få en ansökan beviljad eftersom vissa långivare fortfarande ser fast anställning som den säkraste källan till regelbunden inkomst. Dina ekonomiska förutsättningar behöver ju inte vara sämre bara för att du till exempel har en projektanställning, är vikarie eller frilansare, men det kan alltså krävas lite mer för att bevisa för långivaren att du har tillräckligt god betalningsförmåga för att hantera kostnaderna som ett bolån för med sig.

Vad tittar långivarna på när man ansöker om bolån?

Långivare gör alltid en helhetsbedömning av din betalningsförmåga i samband med din ansökan, där din anställningsform bara är en av faktorerna de tittar på. Det finns egentligen inget i lagen som säger att man måste ha en fast anställning för att få ta ett bolån, även om vissa långivare ändå kan ha det som krav eller i alla fall ser det som en tungt vägande faktor i sin bedömning av dig som bolånetagare.

Tips! På vår sida Vilka krav finns för att få bostadslån? kan du läsa mer om vilka faktorer som påverkar chanserna att beviljas bolån.

Generellt sett är det dock dina ekonomiska förutsättningar i helhet som ligger till grund för långivarens beslut att bevilja dig lån eller ej.

Hur ökar jag mina chanser att få bolån utan fast anställning?

 • Förbättra din kreditvärdighet. Eftersom långivarna lägger stor vikt vid din kreditvärdighet är det en god idé att rensa upp så mycket som möjligt bland outnyttjade krediter och samla mindre, befintliga lån i ett större. Har du betalningsanmärkningar rekommenderar vi att du väntar ut dem innan du ansöker om lån eftersom de troligtvis kommer göra det ännu svårare för dig att få ett bostadslån. Dessutom har du större chans att få en låg ränta utan betalningsanmärkningar.
 • Ansök med en medlåntagare. Genom att ha en medsökande på lånet, som har fast anställning, ger man långivaren en större säkerhet för att de kommer få tillbaka sina pengar. Och ju tryggare långivaren känner sig, desto större är dina chanser att få lån. En medsökande kan även bidra till lägre ränta och bättre villkor.
 • Jämför flera långivare. Bara för att dina förutsättningar är lite sämre ska du inte nöja dig med första bästa låneerbjudannde, utan jämföra erbjudanden från olika långivare. Du kan förvisso behöva räkna med att få lite högre ränta när du lånar utan fast anställning, men just därför är det så viktigt att du jämför erbjudanden från flera långivare. Och det gör du smidigast genom att ansöka om bolån via en låneförmedlare. 
Få hjälp att hitta bästa bolåneräntan
 • Personlig handläggare som hjälper dig
 • Jämför flera banker med en ansökan
 • Kostnadsfri och ej bindande ansökan

Så förbereder du dig inför låneförhandlingen

 • Sätt en budget för bostadsaffären. Innan du ens börjar fundera på hur mycket pengar du behöver låna måste du sätta en budget för vad hela bostadsaffären kommer kosta. Det gäller att vara beredd på att det i princip alltid blir dyrare än själva summan du lånar för.
 • Räkna på hur mycket du behöver låna. När du har fått en bild av vad din nya bostad kommer kosta är det dags att börja räkna på hur mycket du ska låna. Ta inte ett större lån än du verkligen behöver.
 • Visa hur du kommer att bekosta kontantinsatsen. När du tar bostadslån måste du kunna betala en kontantinsats på minst 15 procent av bostadens värde. Du bör därför visa långivaren hur du kommer finansiera den. Det bästa är alltid om du kan spara ihop tillräckligt mycket pengar för att bekosta kontantinsatsen själv, men det finns i regel även möjlighet att ta ett så kallat kontantinsatslån.
 • Ta fram en kalkyl för dina månadskostnader. Visa att du har full koll på din ekonomi genom att ta fram en kalkyl för hur dina månadskostnader kommer att påverkas av ränta och amortering.
 • Boka ett fysiskt möte med långivaren. Det kommer vara enklare för dig att berätta om din situation och varför du kommer vara en bra bolånekund om du träffar långivaren personligen.
 • Kom väl förberedd till förhandlingen. När det väl är dags att förhandla om räntan och villkoren lönar det sig med noggranna förberedelser. Ta med alla dokument du behöver för att kunna bevisa din återbetalningsförmåga.

Hur stort bostadslån kan jag få utan fast anställning?

Teoretiskt sett kan du ofta låna upp till 6,5 gånger din årsinkomst och upp till 85 procent av bostadens marknadsvärde. Men hur stort bostadslån du kan få beror på långivarens bedömning av din betalningsförmåga. Eftersom många långivare fortfarande ser fast anställning som den säkraste källan till inkomst kan du som saknar det därför behöva vara beredd på att få ett något lägre lånebelopp.

Vilken ränta kan jag få på bostadslån utan fast anställning?

Långivaren sätter räntan utifrån sin bedömning av din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga. Att du inte har fast anställning kan vissa långivare som sagt se som en större riskfaktor, vilket ofta innebär något högre ränta än om du hade haft en fast anställning. Därför är det viktigt att du jämför alternativen och inte bara tar första bästa erbjudande. 

Var kan jag utan fast anställning få lägst ränta på bolån?

Hypoteket har den lägsta bolåneräntan just nu (kontrollerat 2024-07-12). Listräntan för ett rörligt bolån är 4.65 % men snitträntan är vanligtvis lägre än så.

Läs mer & ansök hos Hypoteket

Hur länge måste man ha varit fast anställd för att få bostadslån?

Det finns egentligen ingen minimigräns för hur länge du ska ha varit fast anställd för att få bostadslån. Men ju längre du har varit anställd, desto större blir helt klart dina chanser att få din bolåneansökan beviljad. Många långivare ser som sagt en fast anställning som den säkraste källan till inkomst och har du dessutom haft din tillsvidareanställning en längre tid bedöms risken med att ha dig som bolånekund ännu lägre.

Vanliga frågor om bostadslån utan fast anställning

Varför är det bra att ha fast anställning när man ansöker om bostadslån?

Därför att många långivare ser det som den säkraste källan till inkomst, vilket innebär lägre risk för långivaren och större chans för dig att bli beviljad lån. En fast anställning ger i många fall dessutom lägre ränta och bättre villkor.

Blir räntan högre om jag tar bostadslån utan fast anställning?

Ja, du kan behöva räkna med att få en något högre ränta på bostadslånet när du inte har fast anställning. Det beror på att långivaren kan anse det som en högre risk att låna ut pengar till dig.

Kan jag få bostadslån utan fast anställning om jag har betalningsanmärkningar?

Helt omöjligt är det inte, men förutsättningarna blir helt klart sämre. Att hitta en långivare som accepterar alla typer av anställningar kan vara svårt nog, och har du dessutom betalningsanmärkningar blir dina alternativ ytterst begränsade.

Kan man ha en medsökande på bolånet om man saknar fast anställning?

Ja, du som saknar fast anställning har större chans att beviljas bostadslån om du har en medsökande på lånet eftersom det sänker risken för långivaren. Och ju lägre risken är för långivaren, desto större är dessutom chansen att du får en lägre ränta på lånet.