Hur stort bostadslån kan jag ta?

Du får låna max upp till 6,5 gånger din årsinkomst och upp till 85 procent av bostadens värde. Men hur stort bostadslån du kan ta styrs även av flera andra faktorer.

Faktorer som styr hur stort bostadslån du kan ta

  • Hur mycket du kan lägga i kontantinsats
  • Hur mycket du vill låna
  • Hur stor inkomst du har
  • Bostadens värde
  • Dina utgifter

Det finns också långivare som har en lägre maxgräns än 6,5 gånger din årsinkomst. Vissa långivare erbjuder bara lån upp till 5 gånger årsinkomsten.

Tips! Om ni är två som ska låna pengar till en bostad ökar era chanser att få ett större bolån, eftersom bankerna utgår ifrån hela hushållets årsinkomst. 

Få det bästa lånelöftet & bolånet
  • Jämför erbjudanden från flera banker
  • Endast 1 st ansökan & kreditupplysning
  • Kostnadsfri och ej bindande ansökan

Vad avgör hur mycket får jag låna?

Hur mycket du får låna är helt individuellt. Trots att bankernas grundkrav är ganska lika kan det skilja sig åt mellan de olika bankerna.

Framför allt vill bankerna veta att du har en tillräckligt bra kreditvärdighet. Här nedanför berättar vi vilka andra faktorer som påverkar hur stort bostadslån du kan få.

Det här avgör hur mycket du kan låna

  • Bolånetaket. Hur mycket du får låna styrs som sagt bland annat av bolånetaket. Det innebär att ett bostadslån får utgöra max 85 procent av bostadens marknadsvärde. De övriga 15 procenten, som kallas för kontantinsats, måste du kunna betala själv. Det går även att ta ett privatlån för att finansiera kontantinsatsen, men det är inget som du får baka in i ditt bolån.
  • Skuldkvotstak. De flesta långivarna har infört ett skuldkvotstak som kan innebära att det finns en maxgräns för hur mycket du får låna baserat på din årsinkomst. Om du tjänar 35 000 kronor i månaden betyder det att du har en årsinkomst på 420 000 kronor. Om du får låna 6,5 gånger din årsinkomst innebär det att du kan låna 2 730 000 kronor.
  • Kreditvärdighet. Om lånet på din bostad uppgår till mer än 50 procent av bostadens värde måste du även kunna amortera på ditt bolån enligt amorteringskravet. Det innebär att du måste klara av att betala tillbaka en viss procent av lånet varje månad utöver räntekostnaden. Bankerna behöver därför titta på din ekonomi och kreditvärdighet.
  • Kvar att leva på-kalkyl. De flesta långivarna gör en kvar att leva på-kalkyl för att se att du har tillräckligt mycket pengar kvar när dina fasta utgifter är betalda. Om du har löpande utgifter varje månad, som till exempel billån och CSN-lån, är en del av din inkomst redan uppbunden. Pengarna som du har kvar efter att ditt bolån och dina fasta utgifter är betalda styr hur mycket du får låna.

Exempel: Om du tjänar 25 000 kronor efter skatt varje månad och dina löpande utgifter uppgår till 15 000 kronor innebär det att du har 10 000 kronor kvar att leva på. Det ska räcka till andra rörliga kostnader som du har varje månad, till exempel mat, kläder, hygienartiklar, mobiltelefon och mycket annat.

🔗 Så räknar man ut kontantinsatsen

Att tänka på innan du ansöker om ett bolån

När du ansöker om bolån ska du inte bara titta på hur stort lån du kan få. Det är viktigt att du går igenom din privatekonomi och funderar över hur stort lån din ekonomi kan klara av. Tänk också på att du bör klara av en räntehöjning. Dessutom bör du ha så mycket pengar över att du kan lägga undan pengar till oförutsedda händelser.

Faktorer att ta med i beräkningen när du ansöker om bolån

  • Månadskostnaden. Det är viktigt att du går igenom hur mycket ditt bolån kostar dig och vad du har råd att betala i räntekostnad och amortering varje månad. Ta även med andra lån och utgifter i dina beräkningar så att du får en överblick över den totala månadskostnaden. 
  • Räntan. Räkna med att räntan kan gå upp. Även om räntan är väldigt låg i dag räknar bankerna med att du ska kunna betala en ränta på sju procent.
  • Buffert. När ditt bostadslån och dina andra övriga utgifter är betalda är det bra om du har pengar över som du kan spara undan i en buffert. Det är alltid bra att ha en buffert för oförutsedda händelser.

Använd kalkylatorn för att räkna ut bostadlånets kostnad per månad

Bolån

kr
%
%

Månadsbetalning

kr/månad