Kan man få ett bostadslån utan handpenning?

Handpenningen är inte avgörande för om du får ett bostadslån eller inte. Däremot måste du alltid betala en handpenning på 10 procent av köpeskillingen när du köper en bostad via mäklare. Den betalas när du skriver på köpekontraktet, medan resten av summan betalas när du får tillträde till bostaden. Det här brukar inte vara något problem eftersom man måste finansiera 15 procent av bostadens pris med egna medel, en så kallad kontantinsats. Du kan alltså använda en del av kontantinsatsen till att betala handpenningen.

Vad är handpenning?

Handpenningen är en delsumma som du betalar i förskott när du ingår ett avtal för att köpa en bostad. Det är en delbetalning och fungerar som en säkerhet för säljaren eftersom den visar att du som köpare är seriös och tänker genomföra bostadsköpet. Handpenningen är vanligtvis 10 procent av köpesumman.

Vad är skillnaden mellan handpenning och kontantinsats?

Handpenningen är en förskottsbetalning som du betalar när du skrivit kontrakt med mäklaren. Handpenningen är vanligtvis 10 procent av det totala beloppet. 

Kontantinsatsen är den delen av köpeskillingen som du måste kunna finansiera själv eftersom bankerna inte får låna ut mer än 85 procent i bolån. Kontantinsatsen är minst 15 procent enligt lag. Den dagen som du får tillträde till din nya bostad betalar du in resterande 5 procent, som är en del av kontantinsatsen, och banken går in med övriga 85 procent.

Måste jag betala handpenning?

Ja, du måste betala handpenning. Handpenningen är en trygghet för säljaren och fungerar som en garanti för att du som köpare ska genomföra köpet. Om du inte genomför köpet får säljaren handpenningen. 

Hur finansierar jag handpenningen?

Det är väldigt vanligt att man under flera års tid sparar ihop till handpenningen. Om du inte har haft möjlighet att spara ihop till handpenningen kan du ta ett handpenningslån eller till exempel be dina föräldrar om hjälp. Ett handpenningslån är ett privatlån utan säkerhet. 

Kan jag låna till handpenningen?

Ja du kan ta ett handpenningslån. Ett handpenningslån är ett vanligt privatlån utan säkerhet. Räntan på ett privatlån är oftast högre än räntan på ett bolån. 

Så räknar du ut handpenningen

Handpenningen är 10 procent av köpeskillingen. Det kan vara bra att ha koll på hur mycket du ska betala i handpenning eftersom den oftast betalas med väldigt kort varsel, bara någon dag efter avslutad budgivning. Handpenningen kan betalas med eget sparkapital eller med ett handpenningslån.

Exempel: Om du köper en bostad för 1 500 000 kronor måste du betala en handpenning på 10 procent. 1 500 000 x  0,10 = 150 000 kronor.