Köpa nyproduktion

Processen för att köpa en nyproducerad bostad skiljer sig en hel del från att köpa en befintlig. På den här sidan ska vi guida dig genom de olika stegen och ge dig tips på sådant som är bra att tänka på.

Tänk på det här när du köper nyproduktion

Det finns många fördelar med att köpa en nyproduktion, men det finns samtidigt lite mer för dig som köpare att hålla koll på. Innan vi beskriver hur det rent praktiskt går till att köpa en nyproducerad bostad tänkte vi därför tipsa om sådant som är bra att ha i åtanke – både innan och längs vägen. 

Ta reda på så mycket som möjligt om bostadsprojektet

När du köper nyproduktion köper du ju något som egentligen inte finns, men som köpare har du fortfarande undersökningsplikt. Gå igenom den ekonomiska planen och även föreningens skuldsättning noggrant, och det är viktigt att du förstår de avtal och upplägg som tillämpas.

Om du tycker det känns svårt att göra en helhetsbedömning av nyproduktionsprojektet på egen hand kan det vara bra att ta juridisk hjälp.

Kolla upp byggföretaget och deras tidigare projekt

Försök att lära känna företaget som ska bygga din nya bostad. Du kan till exempel kolla upp tidigare projekt som de har ansvarat för eller deltagit i för att se om förseningar eller ökade kostnader är något som förekommit ofta.

Håll koll på tidsplanen och undersök även vad som händer om byggföretaget inte håller sig till den. Det kan även vara bra att ta reda på om det är något annat som ska byggas i samma område som din nyproduktion, och om det i så fall är något som kommer påverka dig i vardagen (till exempel utsikten eller ljusinsläpp).

Läs på vilka avtal som är bindande

Vissa avtal som du tecknar under processen är bindande och andra är det inte, så det är viktigt att du håller koll på exakt vad som gäller. Bokningsavtalet är inte bindande, men du kan fortfarande behöva betala en administrativ avgift om du skulle hoppa av.

Både förhandsavtalet och upplåtelseavtalet är däremot bindande.

Ha en backup-plan

Processen för att köpa nyproducerat är i regel relativt lång och mycket hinner hända längs vägen. Dina ekonomiska förutsättningar kan till exempel ändras, och även marknadsläget i stort. Försök därför att ha god marginal och se till att ha en backup-plan om saker och ting inte går som du har tänkt.

Det finns som synes lite att tänka på för dig som är intresserad av en nyproduktion, men bara genom att vara medveten om punkterna ovan kommer du långt. Här nedanför guidar vi dig igenom de olika stegen i själva processen.

1. Räkna ut hur mycket du kan låna

Det första steget är att se över din ekonomi och räkna på hur stort bostadslån du kan ta. Det blir lättare för dig att hitta en passande nyproduktion genom att förstå hur din ekonomi kommer påverkas av de kostnader som ett lån för med sig.

Faktorer som avgör hur stort bostadslån du kan få är följande

  • Din belåningsgrad
  • Din skuldkvot
  • Hur stor kontantinsats du kan lägga (du måste betala minst 15 procent av bostadens värde)
  • Din kreditvärdighet (din ekonomiska bakgrund och nuvarande betalningsmöjlghet)
  • Dina övriga fasta kostnader

2. Anmäl ditt intresse

När du har hittat ett nyproduktionsprojekt som du tror kan passa dig ska du göra en intresseanmälan. Det kan i vissa fall vara först till kvarn som gäller, vilket innebär att den som anmält sitt intresse först också får välja bostad först. Du kan i regel göra en intresseanmälan direkt på byggherrens hemsida innan säljstart.

Att anmäla sitt intresse innebär inte att du binder dig till att köpa bostaden. Det visar bara att du vill ha information om nyproduktionsprojektet.

3. Skaffa lånelöfte och gör köpanmälan

Om du har lämnat in en intresseanmälan kommer byggföretaget att kontakta dig i god tid innan säljstarten. Om du då fortfarande är intresserad, är det dags att skaffa ett lånelöfte från banken för att se hur mycket du får låna. Hur länge ett lånelöfte är giltigt kan variera något mellan olika banker, men vanligtvis gäller det i tre till sex månader.

När banken har godkänt din ansökan om lånelöfte ska du lämna en köpanmälan till byggherren. I de flesta fall finns information om hur en köpanmälan går till på byggherrens hemsida.

4. Skriv bokningsavtal och betala bokningsavgift

Om du får möjlighet att köpa bostaden du är intresserad av får du i det här läget eventuellt skriva ett så kallat bokningsavtal och betala en bokningsavgift. Innan du skriver på avtalet bör du kontakta banken igen och säkerställa att lånelöftet fortfarande gäller.

Hur mycket du ska betala i bokningsavgift varierar mellan olika byggherrar. Vissa tar inte ens ut någon avgift. Men om en avgift ska betalas ingår den i totalsumman och kommer att dras av från den slutgiltiga kostnaden för bostaden.

Tänk på! Skulle du bryta mot bokningsavtalet kan du behöva betala skadestånd för det, och riskerar att förlora en del eller hela bokningsavgiften.

Om du inte själv kan betala bokningsavgiften finns det ofta möjlighet att ta ett privatlån för att få hjälp med finansieringen. Men tänk då på att du får ytterligare ett lån att betala ränta och amortering på.

5. Teckna förhandsavtal

När en bostadsrättsförening har bildats (detta gäller alltså för nyproducerade bostadsrätter) behöver du i vissa fall teckna ett förhandsavtal med föreningen, men ibland tecknar man ett upplåtelseavtal direkt. Det är nu som du binder dig till att köpa bostaden, och det är därför viktigt att du ännu en gång kollar med banken att ditt lånelöfte gäller innan du skriver under.

I samband med förhandsavtalet får du i regel även lägga en förskottsbetalning. Detta är en del av handpenningen och kommer dras av från totalsumman i slutbesiktningen av bostaden.

6. Gör tillval

När ett visst antal bostäder har sålts brukar bostadsbyggandet påbörjas. Och det är under byggfasen som du har möjlighet att göra tillval till bostaden, om byggherren över huvud taget erbjuder den möjligheten det vill säga. Du kan då till exempel få välja kakel, köksluckor och dörrhandtag.

7. Skriv på upplåtelseavtal och betala handpenning

Mellan två och fyra månader innan tillträdet kommer mäklaren höra av sig till dig, och det är då dags att teckna upplåtelseavtalet. Innan du skriver under ska du kontakta din bank så att de kan göra en sista kreditprövning och ge dig ett slutgiltigt besked på din låneansökan.

Samtidigt som du skriver på upplåtelseavtalet ska du även betala (resten av) handpenningen som  vanligtvis ligger på 10 procent av köpeskillingen. Har du tidigare gjort inbetalningar till byggherren, som förskottsbetalning, räknas det in i handpenningen.

Mäklaren kommer nu att ge dig praktisk information om den slutgiltiga betalningen av bostaden, som vanligtvis sker i samband med eller strax innan tillträdet.

8. Var med på slutbesiktningen

När bostaden är klar är det dags för en slutbesiktning (sker ofta några veckor innan inflytt). Och här är det bra om du kan vara med för att säkerställa att allt blivit som du har tänkt och att du har fått de tillval du har önskat.

9. Boka möte med banken för låneupplägg

Du bör i god tid innan inflyttningsdagen boka ett möte med banken för att diskutera låneupplägget. Banken kommer till exempel se över möjligheten att erbjuda dig ett så kallat grönt bolån, vilket i så fall innebär att du får rabatt på bolåneräntan om bostaden uppfyller vissa miljökrav.

Ni kommer även diskutera om, och i så fall hur, du vill dela upp lånet och till vilka bindningstider.

10. Gör slutbetalning och flytta in

Strax innan tillträdesdagen är det dags för dig att göra en slutgiltig betalning av din nya bostad, där du även får betala alla eventuella tillval. Det är nu du får nycklarna i handen och kan flytta in!