Finns det bostadslån utan krav på säkerhet?

Nej, det finns inget rent bostadslån utan krav på säkerhet. Bostadslånet är alltid kopplat till din bostad som utgör säkerhet för lånet. Men det kan finnas andra varianter av lån som du kan ta för att finansiera din bostad utan att lämna bostaden som säkerhet. Privatlån är ett exempel på ett lån som du kan ta för att finansiera din bostad. Men du kan inte låna hur mycket som helst när du tar ett privatlån, det finns oftast en gräns för hur stort lån du kan ta.

Lån till bostad utan säkerhet

Att låna till en bostad utan säkerhet innebär att du inte lämnar bostaden som pant för att få låna pengar. När du lånar pengar till en bostad utan krav på säkerhet kan du ansöka om ett privatlån, även kallat blancolån.

Det finns ingen lag som reglerar maxbeloppet för ett privatlån. Men flera av de stora långivarna har satt en maxgräns för privatlån på 600 000 kronor, och flera av de mindre långivarna har följt efter. Det verkar alltså som att 600 000 kronor fungerar som en standardgräns för maxbelopp på privatlån.

Vem kan få ett lån utan krav på säkerhet?

Alla som ansöker om ett lån utan krav på säkerhet måste ha förutsättningar att kunna betala tillbaka lånet. För att långivaren ska kunna försäkra sig om att du kan betala tillbaka lånet finns några krav som du måste uppfylla för att bli beviljad ett lån utan säkerhet.

Kraven kan variera mellan olika långivare, speciellt när det gäller ålder och inkomst.

Förutom de vanligaste kraven gör långivarna även en individuell bedömning av hela din ekonomi för att se om du klarar av att betala tillbaka lånet. 

Vanligaste kraven för lån utan säkerhet

  • Ålderskrav minst 18 år 
  • Fast inkomst
  • Inga skulder hos Kronofogden
  • Folkbokförd och skriven i Sverige

Förutom ovan nämnda krav kan långivaren ha flera andra krav. Långivaren kan till exempel ha krav på en minsta fast inkomst, en bra kreditvärdighet och att du inte får ha några betalningsanmärkningar.

Kreditvärdigheten baseras på tidigare lån och krediter, dina månadsutgifter och din livssituation. För att försäkra dig om att du har en realistisk chans att få ett lån utan säkerhet bör du kontrollera att du uppfyller långivarens krav innan du ansöker om lånet.

Hur ansöker jag om ett lån utan krav på säkerhet?

Du ansöker enklast om ett lån utan krav på säkerhet direkt på långivarens hemsida. Men för att kunna ansöka direkt på långivarens hemsida måste du ha ett BankID.

Så ansöker du om ett lån utan krav på säkerhet

  1. Fyll i önskat lånebelopp och återbetalningstid.
  2. Identifiera dig med BankID.
  3. Du får ett erbjudande med ränta och villkor.
  4. Signera lånet med BankID.
  5. Pengarna betalas ut till ditt konto.

Kan jag ansöka om ett lån utan krav på säkerhet utan fast inkomst?

Ja, du kan ansöka om ett lån utan krav på säkerhet även om du saknar fast inkomst. Däremot måste du kunna visa någon form av inkomst eftersom långivaren tittar på din återbetalningsförmåga.

Räntan på ett lån utan säkerhet är oftast mycket högre om du saknar fast inkomst eftersom du anses vara en större risk för långivaren. Det kan alltså bli väldigt dyrt att ta ett privatlån om du saknar fast inkomst. Därför kan det bra att vänta med att ta ett lån tills du har en stabil ekonomi med fast inkomst.

Kan jag ansöka om ett lån utan säkerhet om jag har en betalningsanmärkning?

Ja, du kan ansöka om ett lån utan säkerhet även om du har en betalningsanmärkning. Det är inte alla långivare som godkänner betalningsanmärkningar, men det finns vissa långivare som beviljar lån trots betalningsanmärkningar. Då tittar långivaren på din nuvarande och framtida situation och fattar beslut utifrån det. 

Vilket är bäst – lån med eller utan säkerhet?

När det gäller lån till bostad är det bättre att ta ett lån med krav på säkehet. Ett lån med krav på säkerhet betyder att du får lämna bostaden som pant. Den typen av lån har oftast lägre ränta och är mer fördelaktigt.

Ett lån utan säkerhet är mycket dyrare eftersom det innebär en större risk för långivaren. Räntan på lån utan krav på säkerhet är oftast mycket högre än lån med krav på säkerhet. 

Innan du tar ett lån för att köpa en bostad bör du planera ditt köp. Det bästa är om du kan ta ett vanligt bostadslån där du lämnar bostaden som säkerhet. Det blir billigare för dig och tryggare för långivaren, och ska inte ses som något farligt.

Oavsett vilket lån du tar måste du kunna betala tillbaka lånet. Om du inte kan betala tillbaka ditt lån kan långivaren tvångssälja din bostad för att kräva in din skuld.