Vad är ett bostadsrättslån?

Bostadsrättslån är ett bostadslån som går att ansöka om för att finansiera ett köp av en bostadsrätt. Till skillnad från ett hus är en bostadsrätt en upplåtelseform där medlemmarna mot en årsavgift äger en rättighet till en bostad i en fastighet.

Skillnaden mellan bostadsrättslån och bostadslån

Den största skillnaden mellan ett bostadsrättslån och ett bostadslån är att du inte äger hela fastigheten vid köp av en bostadsrätt, utan endast lägenheten i fastigheten. Vid ett husköp äger du istället hela fastigheten och kan nyttja den hur du vill.

Vid ägande av en bostadsrätt äger du alltså inte hela fastigheten och behöver därför inte ansöka om lagfart och behöver inte heller betala den ansökningsavgiften som tillkommer. Men en bostadsrätt går, precis som ett hus, att använda som säkerhet för banken och detta gör att räntan för bostadsrättslånet är lika låg som för ett bostadslån.

Även här kräver banken att du ska ha ett eller flera pantbrev som motsvarar beloppet för bostadsrättslånet. Ibland ställs det även krav på att din framtida bostadsrätt ska vara mellan 20 – 300 kvm stor och att bostadsrättsföreningen ska ha minst 10 lägenheter.

Bostadsrättslån omfattas av samma regler som ett bostadslån

De regler som Finansinspektionen har för långivare av bostadslån gäller även vid bostadsrättslån. Maxbeloppet för bostadslån samt amorteringskravet gäller alltså även när du ansöker om bostadsrättslån.

Att tänka på innan du köper en bostadsrätt

Bostadsrättslånet medför i sig utgifter för ränta och amortering, precis som vilket lån som helst. Men utöver dessa kostnader ska du även betala en föreningsavgift, denna är det bra att titta lite extra på innan du köper en bostadsrätt eftersom detta också är en utgift som uppkommer tack vare ditt köp av bostadsrätt.
Som vilka företag som helst skiljer sig ekonomin åt mellan olika bostadsrättsföreningar. Blir du medlem i en bostadsrättsförening med dålig ekonomi kommer det antagligen att innebära större kostnader för dig som äger en lägenhet i fastigheten eftersom det inte finns avsatta pengar för större reparationer.

Hitta bästa räntan på bostadsrättslån
  • Personlig handläggare som hjälper dig
  • Jämför flera banker med en ansökan
  • Kostnadsfri och ej bindande ansökan