Kan jag ta bostadslån om jag är egenföretagare?

Ja, det är fullt möjligt att ta bostadslån om du driver eget företag. Däremot kan det vara svårare, eftersom bankerna ser företagande som en mindre säker arbetsform än en anställning.

Tips! Det viktigaste är att du kan visa på en stabil inkomst från ditt företagande.

De flesta banker kräver fast inkomst för att bevilja någon ett bostadslån. Men det betyder inte att du måste vara tillsvidareanställd. Kan du visa att du haft en regelbunden inkomst från företaget under längre tid kan även det ses som fast inkomst för banken.

Bankerna vet att egenföretagande innebär många risker. Därför vill de i regel göra en mer ordentlig koll av både din och företagets ekonomi när du driver eget.  

Kan jag ta bostadslån om jag driver aktiebolag?

Ja, driver du aktiebolag går det bra att ta bostadslån. Aktiebolaget är en egen juridisk person, och därför räknas du som anställd i ditt företag. I det fallet utgår banken som vanligt från den lön du tar ut och betalar skatt på.

Kan jag söka bostadslån om jag har ett nystartat företag?

Tyvärr är det svårt att få bostadslån om ditt företag är helt nystartat. Banken vill nämligen se vilken lönsamhet som företaget haft tidigare. Företagets framtida lönsamhet går inte att förutsäga lika säkert, och det utgör därför ingen större trygghet för banken.

I regel behöver företaget ha varit verksamt i minst ett år för att banken ska kunna bevilja dig ett bostadslån. Dock kan kraven skilja mellan olika banker. Hos en del kan det räcka med att du visar ett bokslut för företagets första halvår och kontrakt på uppdrag för en längre tid framöver.

Dina chanser att få bostadslån som nyföretagare kan alltså variera beroende på vilken bank du vänder dig till.

Vilken bank är bäst för företagare att ta bolån hos?

Bankerna bedömer varje ansökan om bostadslån individuellt. Därför är det svårt att säga vilken bank som är bäst för företagare. Däremot kan det vara lättare att få lån hos vissa långivare än hos andra.

Traditionella banker har krav som främst är utformade utifrån tillsvidareanställning. Där kan det krävas ganska mycket av dig som driver eget företag för att visa på din betalningsförmåga. Du behöver visa uppgifter om din ekonomi och förhandla med banken om villkoren för lånet.

Ibland kan det vara enklare att vända sig till alternativa banker. Det finns flera digitala långivare som ibland gör annorlunda bedömningar än storbankerna. Se därför till att kolla vad olika banker tar med i beräkningen innan du ansöker om bostadslån. 

Jämför bostadslån för att hitta den bästa banken

Det smidigaste sättet att jämföra på är att använda vår tabell ovan. Där kan du enkelt se vilka räntor som gäller hos de största bolånegivarna i Sverige. Välj en långivare med bra utgångsränta, och se till att förhandla dig till en bättre deal för just ditt bostadslån. 

Men vi kan också tipsa om låneförmedlaren Compricer. Då behöver du inte förhandla om räntan själv, utan du skickar bara en ansökan så jämför de bankerna åt dig. Compricer samarbetar både med traditionella banker och andra långivare som erbjuder bostadslån.

Få hjälp att hitta bästa bolåneräntan
  • Personlig handläggare som hjälper dig
  • Jämför flera banker med en ansökan
  • Kostnadsfri och ej bindande ansökan

Hur kan man få bostadslån med eget företag?

Du behöver visa banken att ditt företag är en säker inkomstkälla som gör att du har råd med ett bostadslån. Både din privata ekonomi och företagets lönsamhet historiskt sett spelar in i den bedömningen.  

Företaget behöver ha varit lönsamt över tid för att du ska kunna ta ut en skälig inkomst. Inkomsten ska vara tillräcklig för att kunna betala ränta och amortering på bostadslånet, och dessutom räcka till en skälig levnadsstandard i övrigt.

Tänk på! Se till att ta ut en månadslön som motsvarar vad du skulle ha fått som anställd. Då blir det mycket lättare att bli beviljad bostadslån.

Som företagare kan det vara lockande att bygga upp sitt kapital inom själva företaget. Men det är viktigt att du tar ut en normal månadslön som du betalar inkomstskatt på. Det är nämligen lönen som långivare huvudsakligen tittar på, inte resultaten som ditt företag har haft.

Ofta frågar dock banken även efter bokslut från den period som företaget varit verksamt. Ju fler års lönsamhet du kan redovisa desto bättre. Har du haft företaget i mindre än ett år bör du åtminstone kunna visa på ett halvårsbokslut.

Tar du uppdrag som konsult bör du kunna visa upp kontrakt för dessa. Kontrakt för längre tidsperioder är ett plus, eftersom det säkrar en inkomst för en tid framåt.

Hur ökar jag mina chanser att få bostadslån som egenföretagare?

  • Visa utdelning utöver lönen. Om du utöver lönen även tar ut annan utdelning stärker det din inkomst. Visa därför vilken utdelning du har haft hittills och att de här möjligheterna kommer finnas kvar framöver.
  • Peka bakåt, inte framåt. Visioner för företagets framtid är inte intressanta för långivare. De vill se siffror baserade på den lönsamhet som företaget faktiskt har haft. Det är de pengar du redan tjänar som kommer betala din ränta och amortering, inte pengarna du tror att du kommer tjäna.
  • Låna tillsammans med en medlåntagare. Har du en partner, vän eller familjemedlem som har god inkomst och kan tänka sig stå med på bostadslånet kan ni ansöka om lånet tillsammans. Den extra inkomsten ökar säkerheten för banken och kan därför öka dina chanser till lån.
  • Visa hur du skulle klara en konkurs. Visa att du har garderat dig för om företaget skulle drabbas av konkurs. Har du till exempel kompetens som gör det lätt att få en anställning i din bransch? Eller har du tecknat en inkomstförsäkring för att säkra din ekonomi?

Brukar banker godkänna borgenär till bolån för företagare?

En borgenär eller borgensman är någon som går i borgen för ditt bolån, det vill säga lovar att betala lånet om du inte skulle kunna betala. En del banker godkänner borgensman för bostadslån. Andra gör inte det.

En säkrare lösning kan vara att teckna bostadslånet tillsammans med någon annan. Då kallas det för medlåntagare. Det godkänns hos de flesta banker och kan öka dina chanser till ett bostadslån, eftersom bådas ekonomi då räknas med i bedömningen.

Vanliga frågor om bostadslån för egenföretagare

Kan egenföretagare få bostadslån?

Ja, men det kan krävas mer för att bevisa att du verkligen har den stabila inkomst som behövs.

Vilken bank är lättast att få bostadslån hos som egenföretagare?

Mindre, alternativa långivare kan vara lättare att få bostadslån hos om du är egenföretagare, jämfört med traditionella banker. Det beror på att bankernas villkor är framtagna utifrån hur tillsvidareanställningar fungerar.

Vad vill banken veta när jag ansöker om bostadslån som egenföretagare?

Banken vill veta att du har tillräckligt trygg inkomst för att betala av ditt bostadslån. Du behöver visa att du tagit ut en skälig månadslön under längre tid, och även att ditt företag har varit lönsamt och kan väntas fortsätta vara det. 

Hur kan egenföretagare få bra ränta på bostadslån?

Du behöver förhandla om din ränta genom att visa på att din inkomst från företaget är stabil. Jämför räntan mellan olika långivare i förväg för att få ett bra utgångsläge. En medlåntagare kan också öka chanserna till lägre ränta.

Kan jag flytta ett bostadslån som egenföretagare?

Ja, du kan flytta ett bostadslån som egenföretagare, men det kan vara svårare att bli godkänd som låntagare hos en ny bank. Att flytta ett bostadslån bedöms nämligen på samma sätt som ett nytt bostadslån.