Vad är ett huslån?
För att kunna köpa ett hus behöver du troligtvis ta ett huslån för att kunna ha råd med det. Som säkerhet för lånet ställs huset i sig och ger banken trygghet i att du har möjlighet att återbetala lånet. Huslån har en betydligt lägre ränta än lån utan säkerhet eftersom det finns en säkerhet i form av huset.
Regler kring huslån
Vad gäller huslån finns det i Sverige två huvudsakliga regler att tänka på. Den första gäller tak för bostadslån. Om ett ansökt huslån överskrider 85 % av husets marknadsvärde kommer detta inte att godkännas av banken.
15 % av bostadskostnaden måste betalas av köparen med sparade pengar.
Den andra regeln gäller amorteringskrav. Detta är en nyare regel som innebär att de med nya huslån som har över 50 % belåningsgrad är skyldiga att amorteras.
Amorteringskravet innebär att du som låntagare måste betala av din skuld till banken varje år om du lånar mer än halva köpeskillingen till ditt husköp.
Att tänka på innan du tar ett huslån
Ett husköp handla ofta om stora summor och lån likaså. Därför är det viktigt att du undersöker vilka möjligheter som är bäst och vilka banker som erbjuder de mest fördelaktiga lösningarna för just dig och din ekonomi. Följande tips kan vara bra att ha i åtanke under processen.
Se över din ekonomi
Titta på vilka marginaler du har i din ekonomi och hur din budget ser ut. Beslutet om att ta ett lån påverkar dig i många år så det är viktigt att vara säker på att din ekonomiska situation är hållbar i nuläget och i framtiden.
Undersök de olika alternativen
Banker erbjuder i princip samma typer av tjänster men ibland med olika villkor. Din privata ekonomi är personlig och därför kanske inte alla typer av erbjudanden är rätt för dig. Vilken som är bäst är svårt att säga, det är en fråga om behov.
Innan du lämnar in en låneansökan så be om ett lånelöfte från ett antal banker. Det är ett förhandsbesked som vittnar om att du får ta ett huslån till den önskade summan, dock är inte räntan satt. Respektive bank kommer att göra en kreditupplysning på dig innan de godkänner förslaget.
Många kreditupplysningar i registret kan leda till sämre kreditvärdighet och sämre chans att få ett beviljat lån så se till att enbart välja ut de förmånligaste bankerna för lånelöfte.
Tänk i enighet med tiden
Det finns många fördelar med att binda ett bolån under en längre tid. Men ha dock i åtanke att ett bundet huslån kan bli jobbigt att handskas med om du flyttar ut innan huslånet löpt ut.
Tänk därför efter på ungefär hur länge du kommer att bo i ditt hus och utgå från detta när du för diskussion med banken. Denna faktor är avgörande om det blir tal om att lösa in ett bundet lån och kostnaden som då uppstår med ränteskillnadsersättningen.