Vad är ett villalån?

Precis som namnet antyder är villalånet ett särskilt bostadslån som du kan ta för att köpa en villa. När du tar ett villalån lämnas bostaden som säkerhet för lånet. Det innebär att om du skulle få problem att betala tillbaka lånet har banken rätt att kräva att du säljer bostaden för att få loss pengar. Den stora fördelen med att låna med säkerhet är dock att räntan i regel blir betydligt lägre.

För villalån finns det ett så kallat bolånetak som innebär att du får låna max 85 procent av villans värde. Resterande 15 procent kallas för kontantinsats, och den måste du betala själv. Det bästa är om du kan spara ihop till detta själv, eller använda pengar från en bostadsförsäljning. Men det kan också finnas möjlighet att ta ett kontantinsatslån.

Vilket villalån har lägst ränta?

SBAB är villalånet med lägst ränta just nu (kontrollerat 2024-10-22). Listräntan för ett rörligt bolån är 3.92 % men snitträntan är vanligtvis lägre än så.

Läs mer & ansök hos SBAB

Vad krävs för att få ett villalån?

  • Du är 18 år eller äldre.
  • Du är folkbokförd i Sverige.
  • Du har någon form av regelbunden inkomst.
  • Du är fri från betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden.
  • Du kan betala en kontantinsats på minst 15 % av bostadens värde.

Hur stort villalån kan jag ta?

Teoretiskt sett kan du ofta låna upp till 5 eller 6 gånger din årsinkomst och upp till 85 procent av villans värde. Men det är flera olika faktorer som påverkar hur stort lån du får ta, till exempel din månadsinkomst, om du har andra lån och krediter samt om du har barn som bor hemma.

Många banker har kalkyler på sin hemsida där du kan räkna på hur stort villalån du kan få. Där får du bland annat fylla i ungefärlig kostnad för villan, hur mycket du kan lägga i kontantinsats och information om din ekonomi. Utifrån detta får du en uppskattning av hur stort lån du kan få.

Om du sedan väljer att skicka in en ansökan göra långivaren en mer noggrann analys av din ekonomi. De gör bland annat en så kallad KALP-kalkyl (kvar att leva på-kalkyl) för att bedöma hur mycket pengar du har kvar när nödvändiga utgifter har betalats.

Att tänka på innan du ansöker om villalån

Ett villaköp är i de flesta fall den absolut största investeringen du någonsin gör som privatperson och det innebär också att det är viktigt att förbereda dig innan du väljer bank och ansöker om lån.

  • Se till att du har koll på din ekonomi. Det gäller inte bara hur den ser ut i dagsläget utan också hur din framtida ekonomi kan komma att de ut. Villalånet kommer ta många år att betala tillbaka och du måste vara säker på att du kan betala högre ränta samt amortera även i framtiden.
  • Jämför olika villalån. Bankernas främsta sätt att konkurrera är att erbjuda förmånliga villalån. Därför lönar det sig att kontakta flera olika banker för att höra vem som kan erbjuda dig bäst villkor. Ett tips är att använda en låneförmedlare för att kunna få fler erbjudanden med bara en ansökan.
  • Bind inte lånet för länge. Att binda lånet under en lång tid ger som regel en lägre ränta. Nackdelen är dock att om du säljer din villa innan bindningstiden löpt ut uppstår kostnader. När du löser lånet blir du nämligen tvungen att betala en avgift, en så kallad ränteskillnadsersättning.
Hitta bästa räntan på villalån
  • Personlig handläggare som hjälper dig
  • Jämför flera banker med en ansökan
  • Kostnadsfri och ej bindande ansökan

Räkna ut vad villalånet kostar

Använd kalkylatorn när nedanför för att räkna ut vad du kommer att behöva betala varje månad under det första året.

Kostnad för bostadslån

kr
kr
%
%

Månadskostnad (år 1)

kr

Kostnader för villaköp utöver lånet

Förutom kontantinsats och handpenning finns det några andra engångsavgifter dh behöver betala när tar ett villalån.

Lagfart

Som ny ägare av fastigheten måste du registreras, och det gör du genom att ansöka om lagfart. Lagfartsändringen kommer med en avgift (en så kallad stämpelskatt) och denna avgift uppgår till 1,5 procent av köpesumman.

Pantbrev

Ett pantbrev är ett dokument som du lämnar till banken för att visa att du lämnar bostaden som säkerhet för lånet. För nya pantbrev som tas ut behöver du betala en stämpelskatt på 2 procent av summan på pantbrevet. Dessutom måste du betala en expeditionsavgift på 375 kronor och en administrativ kostnad på 750 kronor.

Om villan har en tidigare ägare finns det troligtvis redan pantbrev i fastigheten. Som ny ägare tar du då över de befintliga pantbreven, men om den summan är mindre än ditt lånebelopp måste du ansöka om ytterligare pantbrev. Du behöver bara betala stämpelskatt för skillnaden mellan de befintliga pantbreven och ditt lånebelopp.

Vi tar ett exempel. Om du lånar 3 miljoner kronor och det redan finns pantbrev på 2 miljoner måste du alltså ta ut ytterligare pantbrev på 1 miljon. Du behöver då betala 20 000 kronor i stämpelskatt (1 000 000 x  0,02).

Vanliga frågor om villalån

Kan man få villalån om man har betalningsanmärkningar?

Det är väldigt få långivare som accepterar betalningsanmärkningar när de ska ge ut villalån. Men det är inte omöjligt. På vår sida om bostadslån med betalningsanmärkningar kan du läsa mer och se vilka långivare som är aktuella.

Hur mycket får man låna till villa?

När det gäller bolån får man max låna upp till 85 procent av bostadens värde. Resterande 15 procent måste du betala själv med en så kallad kontantinsats. Hur mycket just du får låna beror också på din årsinkomst och övriga ekonomiska förutsättningar.

Kan man låna pengar för att köpa villa?

Ja, om du uppfyller kraven för bolån finns det möjlighet att låna pengar till ett villaköp. Faktum är att de allra flesta behöver ta ett lån för att kunna köpa hus eftersom priserna är så höga.

Är det bra att inte ha lån på villan?

Det beror på vad du tycker är viktigast när det kommer till din ekonomi. Vill du ha trygghet och förutsägbara månadskostnader är det bra att ha så lite lån som möjligt, eftersom det minskar kostnaderna för både ränta och amortering. Tycker du att din ekonomi tål lite risktagande kanske du hellre investerar pengarna i fonder eller aktier.