Kan jag få bostadslån med betalningsanmärkning?

Ja, du kan få ett bostadslån även om du har en betalningsanmärkning. Det finns flera långivare, så kallade nischbanker, som har specialiserat sig på bolån till personer som har betalningsanmärkningar. Däremot får du vara beredd på att räntan på ditt bostadslån kan bli lite högre än om du inte hade haft någon anmärkning.

Jämför långivare för att få bästa räntan och villkoren

Innan du tar ett bostadslån bör du jämföra räntor och villkor hos olika långivare för att försäkra dig om att du har fått så bra villkor som möjligt. I tabellen här ovan kan du jämföra långivare som erbjuder bolån med betalningsanmärkning. 

Långivare som beviljar bostadslån trots att du har en betalningsanmärkning tittar på din nuvarande ekonomiska situation. De vet att en betalningsanmärkning inte behöver betyda att du har en dålig ekonomi eller att du har misskött din ekonomi. 

Öka dina chanser att få bättre villkor genom att ansöka om ett bolån hos en låneförmedlare som accepterar betalningsanmärkningar. Din ansökan går ut till flera långivare men det görs bara en kreditupplysning.

Få hjälp att hitta bästa bolåneräntan
 • Personlig handläggare som hjälper dig
 • Jämför flera banker med en ansökan
 • Kostnadsfri och ej bindande ansökan

Vad är en betalningsanmärkning? 

En betalningsanmärkning är en registrering hos kreditupplysningsföretagen som visar att du inte har skött en betalning i tid. Men du får inte en betalningsanmärkning bara för att du inte betalar din räkning i tid. För att du ska få en betalningsanmärkning registrerad på dig ska din skuld ha förfallit till Kronofogden. 

De flesta långivare och företag skickar ut mellan en och tre påminnelser innan de skickar din skuld vidare till Kronofogden. En betalningsanmärkning ligger kvar i tre år från det att din skuld registrerades hos Kronofogden, även om du har betalat din skuld.

Hur påverkas mitt bostadslån av en betalningsanmärkning? 

En betalningsanmärkning kan påverka ditt bolån negativt. Det är stor skillnad på att få ett lån utan betalningsanmärkning och med betalningsanmärkning. Räntan och andra avgifter kan vara lite högre hos långivare som erbjuder lån till personer med en betalningsanmärkning. 

En betalningsanmärkning kan innebära att

 • Du får högre ränta och sämre villkor
 • Du beviljas ett mindre lånebelopp
 • Din chanser att bli beviljad ett bostadslån minskar
 • Att du behöver en medlåntagare

Så kan du öka dina chanser att få ett bostadslån med betalningsanmärkning 

Det är lättare att få ett bostadslån om man har en medsökande, medlåntagare eller en borgensman som har en god ekonomi. Det ökar även dina chanser till att få bättre ränta och lånevillkor. 

Vad är en medlåntagare/medsökande? 

När du tar ett bostadslån tillsammans med en annan person kallas den personen för en medlåntagare eller medsökande. Både du och medlåntagaren har samma skyldigheter och betalningsansvar för bolånet. 

Det är inget krav att medlåntagaren måste bo i bostaden. Du kan till exempel ange en förälder eller någon annan närstående person som medlåntagare för bolånet.

Vad är en borgensman? 

En borgensman garanterar att återbetalningen av ditt bolån sköts om du som låntagare inte klarar av att betala ditt bolån. Borgensmannen fungerar som en säkerhet för att bolånet betalas tillbaka. En borgensman behöver ha tillräckligt god ekonomi för att själv kunna betala tillbaka hela lånet om du inte klarar av att göra det själv. 

Vad tittar långivaren på när jag ansöker om ett bostadslån? 

När långivaren beviljar bolån tittar de på hela din ekonomi och din kreditvärdighet. Därför är det bra om du är väl förberedd och kan visa upp att du har en bra och stabil ekonomi när du ansöker om bostadslån. Se till att du kan visa upp ett arbetsgivarintyg och dina tre senaste lönespecifikationer för långivaren. 

Anställningsform

Långivarna vill veta om du har en fast anställning, timanställning, projektanställning eller någon annan anställningsform. I dag är det väldigt vanligt med både projektanställning och så det behöver inte vara ett hinder för att få ett bolån. Du kan förbereda dig genom att be din arbetsgivare att skriva ut ett anställningsintyg som du kan visa upp för långivaren. 

Inkomst

Långivarna tittar på hur hög inkomst du har. En hög inkomst och stabil ekonomi ökar dina chanser att få ett bolån trots att du har en betalningsanmärkning.

Långivaren kan ge dig ett bolån även om du har låg inkomst, men det blir svårare. Då måste du kunna visa att du sköter din ekonomi och att du betalar alla räkningar och skulder i tid.

Skulder eller andra lån

Om du har flera lån eller skulder minskar din återbetalningsmöjlighet. Därför är det bra om du kan betala av dina skulder innan du ansöker om ett bolån.

Har du en skuld till Kronofogden måste du ha betalat av den innan du kan bli beviljad ett bolån. Långivare får inte bevilja bolån till personer som har en skuld hos Kronofogden. 

Tidigare fastigheter

Om du redan har en bostad ökar dina chanser att få ett bostadslån, eftersom bostaden kan sättas som säkerhet.

Kreditupplysningar

Har du många kreditupplysningar registrerade på ditt namn visar det att du har ansökt om flera lån eller att du ofta handlar på kredit. Det är därför bra om du har så få kreditupplysningar som möjligt registrerade på dig. En kreditupplysning försvinner efter tolv månader. 

Hur stort bolån kan jag få om jag har en betalningsanmärkning? 

Hur stort bolån du kan få när du har en betalningsanmärkning är helt individuellt. Det som avgör hur mycket du kan få låna till en bostad beror på bostaden som du är intresserad av att köpa och din ekonomi. 

De allra flesta långivare gör en individuell bedömning av bostaden och dina ekonomiska förutsättningar. Du kan bara låna upp till 85 procent av bostadens värde. Resterande 15 procent måste du kunna betala själv. 

Vanligtvis kan man få bolån på upp till 6,5 gånger av årsinkomsten. Det innebär att om du har en årsinkomst på 300 000 kan du få ett bolån på 1 950 000 kronor. Men hur stort bostadslån du kan få styrs även av flera andra faktorer. 

Faktorer som styr hur stort bostadslån du kan ta 

 • Hur mycket du kan lägga i kontantinsats
 • Hur mycket du vill låna 
 • Hur stor inkomst du har 
 • Bostadens värde 
 • Dina utgifter 
 • Hur många betalningsanmärkningar du har 
 • Hur gamla dina betalningsanmärkningar är

Innan du ansöker om ett bolån är det viktigt att du går igenom din privatekonomi och funderar över hur stort lån din ekonomi kan klara av. Det är viktigt att du inte lånar mer än du klarar av att betala tillbaka. Då kan du riskera att få fler betalningsanmärkningar. 

Tips! Om ni är två som ska låna pengar till en bostad ökar era chanser att få ett större bolån, eftersom bankerna utgår ifrån hela hushållets årsinkomst.

Kan jag få ett bostadslån om jag har en skuld hos Kronofogden? 

Det är inga av storbankerna som kommer erbjuda dig ett bostadslån om du har en pågående skuld hos Kronofogden. Och det är inte bara för att skydda sig själva, utan de har även din ekonomi i åtanke. Har du redan obetalda skulder är ett lån det sista du ska ta på dig.

Tänk på!Om du betalat av din skuld hos Kronofogden måste du vanligtvis vänta i sex månader innan du kan få ett nytt lån på egen hand.

Däremot finns det vissa aktörer, till exempel Bluestep, som kan hjälpa dig med en bolåneansökan även om du har eller har haft skuldsaldo hos Kronofogden. Det gäller dock att du kan bevisa att din ekonomi är stabil i dagsläget, att du sköter dina betalningar och inte kommer ha några problem med att betala tillbaka ett eventuellt lån.

Vanliga frågor om bostadslån med betalningsanmärkning

Kan jag flytta mitt bostadslån om jag har betalningsanmärkning?

Ja, du kan flytta ditt bostadslån till en annan långivare fast du har en betalningsanmärkning. 

Kan jag förhandla om mina villkor trots att jag har en betalningsanmärkning?

Ja, du kan alltid förhandla om dina villkor. Bara för att du har en betalningsanmärkning betyder inte det att du inte sköter din ekonomi. 

Får jag högre ränta om jag tar bostadslån med betalningsanmärkning?

I regel blir räntan något högre om du tar bolån med betalningsanmärkning. Just därför är det viktigt att jämföra erbjudanden från flera olika långivare.

Kan jag ha en medsökande på bostadslån med betalningsanmärkning?

Ja det kan du. Faktum är att det något som förbättrar din chanser att få bolån om du har betalningsanmärkningar. En medsökande kan även förbättra räntan och villkoren på bolånet.

Kan jag få bostadslån om jag har skulder hos Kronofogden?

Hos Bluestep kan du få hjälp med din bolåneansökan även om du har eller har haft skulder hos Kronofogden, men den möjligheten är de rätt ensamma om att erbjuda. Ingen av storbankerna kommer erbjuda dig lån om du har obetalda skulder.