Vad är ett fritidshuslån?

Fritidshuslån är väldigt vanliga och i Sverige finansieras nästan alla köp av fritidshus av just ett fritidshuslån. För detta lån gäller samma regler som vid ett bostadslån.

Kravet på kontantinsats gäller även vid fritidshuslån

Enligt lag måste banken ställa samma krav på låntagare av ett fritidshuslån som vid bostadslån, och bolånetaket gäller även här och du måste själv kunna betala 15 % av fritidshusets värde, en så kallad kontantinsats.

Du kan låna upp till 85 % av fritidshusets värde. Men genom att ansöka om ett kontantinsatslån för husköpet går det att komma runt kravet om kontantinsats.

Kostnader utöver kostnaderna för fritidshuslån

Utöver de vanliga kostnaderna för fritidshuslånet såsom amortering och ränta, tillkommer ytterligare kostnader som är bra att känna till innan man ansöker om lånet.

För att långivaren ska bevilja din ansökan kräver de fritidshuset som säkerhet. Det du behöver göra för detta är att ha pantbrev på fritidshuset som motsvarar det lånade beloppet. Ofta finns dessa pantbrev redan, och gör de inte det kan du söka nya hos Lantmäteriet, vilket innebär en kostnad av en stämpelskatt på 2 % av pantbrevets belopp.

Vid ägarbyte för en fastighet måste den nya ägaren registreras hos Lantmäteriet. När du gör denna ansökan, som kallas lagfart, måste du också betala en stämpelskatt om 1,5 % av köpesumman.

Löpande underhållskostnader

Fritidshuset är egentligen precis som ett vanligt hus när det kommer till driftkostnader, förutom att du oftast använder fritidshuset under en specifik tid av året. Pantbrev och lagfart är en engångskostnad, men kostnader för vatten, el, sophämtning med mera tillkommer givetvis.

Dessutom kräver ofta långivaren att du tecknar en fullvärdesförsäkring på ditt fritidshus innan de godkänner din ansökan.

Eftersom många fritidshus inte är nybyggda krävs ofta en del renovering, som också medför kostnader. Ett bra tips inför ett köp, och ansökan om fritidshuslån, är att låta en kunnig person göra en uppskattning för hur mycket renoveringsbehov som kan komma att krävas, så att du kan göra en bedömning själv på huruvida detta fungerar ihop med din nuvarande och kommande ekonomi.

Hitta bästa räntan på fritidshuslån
  • Personlig handläggare som hjälper dig
  • Jämför flera banker med en ansökan
  • Kostnadsfri och ej bindande ansökan