Kan jag flytta mitt bostadslån till en annan bank?

Ja, om du har rörlig räntabostadslånet kan du i princip när som helst flytta lånet till en annan bank helt utan kostnad. Du kan byta bank även om du har bostadslån med bunden ränta, men då kan du behöva betala en så kallad ränteskillnadsersättning. Vi berättar mer om hur det fungerar på den här sidan.

Vad kostar det att flytta ett bostadslån?

Vad det kostar att flytta ditt bostadslån beror på hur stor del av lånet som har bunden ränta. Om du har lån med bunden ränta måste du betala en så kallad ränteskillnadsersättning till din gamla långivare om du löser lånet i förtid.

Ränteskillnadsersättningen baseras på en schablonkostnad som du skulle ha betalat till långivaren i ränta under den tiden bostadslånet låg hos den gamla långivaren. Ränteskillnadsersättningen finns reglerad i konsumentkreditlagen. 

Att flytta ett bostadslån med rörlig ränta kostar däremot inget alls. 

Så flyttar du ditt bostadslån

Det behöver inte vara speciellt svårt att flytta ditt bostadslån. När du har hittat en bank som du vill flytta bolånet till sköter den nya banken hela flytten.

Du kan behöva lämna vissa underlag till banken, till exempel lönespecifikation, arbetsgivarintyg eller förteckning av bostaden om du har en bostadsrätt. Dessutom behöver du själv lägga ner lite tid och arbete på att jämföra olika bankers räntor och villkor för att bestämma dig för vilken bank du vill flytta bolånet till.

1. Jämför bankernas räntor

Börja med att jämföra bankernas räntor och villkor. När du har hittat en bank som du vill flytta ditt lån till ansöker du om ett bolån direkt hos banken. Då får du även veta vilken ränta den nya banken kan erbjuda dig.

2. Förhandla dig till ett bättre avtal

När du har fått veta vad den nya banken kan erbjuda dig kan du förhandla dig fram till ett ännu bättre avtal. Det kan till exempel vara genom att flytta över andra delar av din ekonomi till den nya banken. 

Om du är nöjd med räntan som den nya banken erbjuder dig och tackar ja till deras erbjudande kommer den nya banken att hjälpa dig med allt praktiskt kring att flytta över bolånet.

3. Banken tar en kreditupplysning och begär eventuella underlag

Den nya banken måste enligt lag göra en kreditupplysning på dig. Dessutom kan banken vilja se underlag på till exempel hur mycket du tjänar.

Den nya banken kan även be om att få se amorteringsunderlag och en förteckning över bostaden.

  • Amorteringsunderlag. Ett amorteringsunderlag visar hur din nuvarande bank har räknat ut hur mycket du ska amortera. För att den nya banken ska kunna erbjuda samma villkor behöver banken få ta del av dina amorteringsvillkor. Du får amorteringsunderlaget från din gamla bank. 
  • Förteckning över bostaden. Det här gäller bara för bostadsrätter. Enligt lag måste bostadsrättsföreningar föra en förteckning av föreningens lägenheter. I förteckningen finns det uppgifter som lägenhetens beteckning, belägenhet, antal rum i lägenheten och övriga utrymmen.

4. Slutför flytten

Banken meddelar dig när allt är klart. Då får du nya inloggningsuppgifter så att du kan se vad som gäller för lånet hos din nya bank.

Kan jag flytta delar av mitt bolån till annan bank?

Teoretiskt sett ja, men i praktiken finns det flera hinder (som långivarna sätter upp) för att detta ska kunna ske. Ett bostadslån är alltid knutet till ett eller flera så kallade pantbrev, och det är pantbreven som är långivarens säkerhet och anger hur stor del av bostadens värde de har rätt till om du inte kan betala av lånet i tid. Har du till exempel fem pantbrev uttagna på din bostad och lån med en rörlig och en bunden del där bägge delarna är knutna till samtliga pantbrev går det inte att flytta en del av lånet till en annan långivare.

Det är inte heller så vanligt att långivare är villiga att ta emot ett delat bolån. 

Vilka fördelar och nackdelar finns det med att flytta bostadslånet?

Det finns både för- och nackdelar med att flytta bostadslånet till en annan bank, och dessa kan vara bra att ha i åtanke innan du bestämmer dig. Vi listar dem här nedanför.

Fördelar

  • Du har möjlighet att sänka räntan,
  • Dina månadskostnader kan sjunka

Nackdelar

  • Du kan behöva betala ränteskillnadsersättning
  • Ditt bolåneskydd försvinner
  • Ditt nya lån kan omfattas av amorteringskravet

För att få lägsta möjliga ränta hos din nya långivare kan du i vissa fall behöva teckna flera av deras tjänster, vilket också är en av nackdelarna med att flytta över ett lån.