Kan jag flytta mitt bostadslån till en annan bank?

Ja, du kan när som helst flytta ditt bostadslån till en annan bank utan förbehåll under förutsättning att du har rörlig ränta på ditt bostadslån. Du kan byta bank även om du har bostadslån med bunden ränta, men då kan du behöva betala en så kallad ränteskillnadsersättning. Om du däremot har rörlig ränta på ditt bolån kan du i princip byta bank när som helst utan att behöva betala några extra kostnader.

Vad kostar det att flytta ett bostadslån?

Vad det kostar att flytta ditt bostadslån beror på hur stor del av lånet som har bunden ränta. Om du har lån med bunden ränta måste du betala en så kallad ränteskillnadsersättning till din gamla långivare om du löser lånet i förtid.

Ränteskillnadsersättningen baseras på en schablonkostnad som du skulle ha betalat till långivaren i ränta under den tiden bostadslånet låg hos den gamla långivaren. Ränteskillnadsersättningen finns reglerad i konsumentkreditlagen. 

Att flytta ett bostadslån med rörlig ränta kostar inget alls. 

Så flyttar du ditt bostadslån

Det behöver inte vara speciellt svårt att flytta ditt bostadslån. När du har hittat en bank som du vill flytta bolånet till sköter den nya banken hela flytten.

Det du kan behöva göra är att lämna vissa underlag till banken, till exempel lönespecifikation, arbetsgivarintyg eller förteckning av bostaden om du har en bostadsrätt. Dessutom behöver du själv lägga ner lite tid och arbete på att jämföra olika bankers räntor och villkor för att bestämma dig för vilken bank du vill flytta bolånet till.

1. Jämför bankernas räntor

Börja med att jämföra bankernas räntor och villkor. När du har hittat en bank som du vill flytta ditt lån till ansöker du om ett bolån direkt hos banken. Då får du även veta vilken ränta den nya banken kan erbjuda dig.

2. Förhandla dig till ett bättre avtal

När du har fått veta vad den nya banken kan erbjuda dig kan du förhandla dig fram till ett ännu bättre avtal. Det kan till exempel vara genom att flytta över andra delar av din ekonomi till den nya banken. 

Om du är nöjd med räntan som den nya banken erbjuder dig och tackar ja till deras erbjudande kommer den nya banken att hjälpa dig med allt praktiskt kring att flytta över bolånet.

Tänk på! Om räntan på ditt nuvarande lån är bundet kan du få betala ränteskillnadsersättning. Hur hög kostnaden blir för att lösa ditt bundna lån beror på när lånet tecknades och hur lång tid det är kvar på bindningstiden.

3. Banken tar en kreditupplysning och begär eventuella underlag

Den nya banken måste enligt lag göra en kreditupplysning på dig. Dessutom kan banken vilja se underlag på till exempel hur mycket du tjänar.

Den nya banken kan även be om att få se amorteringsunderlag och en förteckning över bostaden.

Vad är amorteringsunderlag och förteckning över bostaden?

  • Amorteringsunderlag. Ett amorteringsunderlag visar hur din nuvarande bank har räknat ut hur mycket du ska amortera. För att den nya banken ska kunna erbjuda samma villkor behöver banken få ta del av dina amorteringsvillkor. Du får amorteringsunderlaget från din gamla bank. 
  • Förteckning över bostaden. Det här gäller bara för bostadsrätter. Enligt lag måste bostadsrättsföreningar föra en förteckning av föreningens lägenheter. I förteckningen finns det uppgifter som lägenhetens beteckning, belägenhet, antal rum i lägenheten och övriga utrymmen.

5. Slutför flytten

Banken meddelar dig när allt är klart. Då får du nya inloggningsuppgifter så att du kan se vad som gäller för lånet hos din nya bank.

Vilka fördelar och nackdelar finns det med att flytta bostadslånet?

Den främsta fördelen är att du har möjlighet att sänka din månadskostnad. När du flyttar ditt bolån kan du förhandla om räntan. Det gör att du kan pressa räntan och få en billigare lånekostnad.

Tänk på! Om du vill flytta ett bolån som är taget före 1 juni 2016 kan det nya lånet omfattas av amorteringskravet. Det kan göra att lånet blir dyrare än om du behåller det hos din befintliga bank.

Den största nackdelen om du byter bank är att du kan behöva betala ränteskillnadsersättning om du har ett bundet bolån. När du byter bank försvinner även ditt bolåneskydd, och det nya lånet kan omfattas av amorteringskravet. Du kan dock teckna ett nytt bolåneskydd på den nya banken.

En annan nackdel är att banken kan kräva att du måste använda flera av bankens tjänster för att få den lägsta räntan.