Därför bör du jämföra boräntor innan du lånar

Du ska jämföra bolåneräntor hos flera olika långivare för att få lägsta möjliga räntan utifrån dina förutsättningar. Ta inte bara första bästa erbjudande, utan lägg lite tid på att jämföra både räntor och villkor – det kommer du tjäna på i slutändan. Använd tabellen här ovanför för att få en bra bild av vad du kan vänta dig. När du hittar en långivare som matchar med dina behov och krav är det bara att du klickar på Läs mer-knappen så kommer du till långivarens egen hemsida.

I tabellen kan du se både snitträntan och listräntan (vi berättar mer om skillnaden längre ner på sidan) för olika bindningstider. Tänk bara på att långivaren alltid sätter räntan utifrån sin bedömning av din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga.

Jämför långivarnas räntor med hjälp av en bolåneförmedlare

Det absolut smidigaste sättet att jämföra ränteerbjudanden från flera långivare är att ansöka om bolån via en bolåneförmedlare. På bara en ansökan kan du alltså få flera erbjudanden, och sedan kan du i lugn och ro jämföra alternativen och sedan välja det du tycker passar bäst. Ansökan är dock aldrig bindande så du är inte tvungen att tacka ja till något erbjudande.

Ytterligare en stor fördel med att använda en bolåneförmedlare är att det bara tas en kreditupplysning på dig. Det är bra för din kreditvärdighet, vilket i sin tur ökar dina chanser att få en bra ränta.

Få hjälp att hitta bästa bolåneräntan
  • Personlig handläggare som hjälper dig
  • Jämför flera banker med en ansökan
  • Kostnadsfri och ej bindande ansökan

Ska man jämföra listräntan eller snitträntan?

Snitträntan visar vilken genomsnittlig ränta långivarens befintliga kunder har fått under en viss period, och just därför rekommenderar vi att du i första hand fokuserar på den i din jämförelse. Den säger helt enkelt mer om långivarens faktiska ränteläge, även om det alltid är långivarens bedömning av din kreditvärdighet som avgör vilken ränta just du får i slutändan. Du kan alltså erbjudas en bolåneränta som är högre eller lägre än snitträntan.

Listräntan anger långivarens utgångsränta, det vill säga den ränta som långivaren marknadsför för sina bolån. Långivaren kan erbjuda dig listräntan, men du kan i de flesta fall pruta ner den en bra bit.

Dina ekonomiska förutsättningar avgör vilken ränta du får

Som vi redan har nämnt så är det alltid långivarens bedömning av din ekonomiska situation som avgör vilken ränta de kommer erbjuda dig i slutändan. Det är flera olika faktorer som långivaren tittar på i sin bedömning, och här nedanför listar vi några av de vanligaste.

Följande faktorer påverkar vilken boränta du får

  • Din kreditvärdighet
  • Din inkomst
  • Din anställningsform (det är alltid en fördel om du är fast anställd)
  • Om du har några betalningsanmärkningar eller skulder
  • Din förmögenhet och om du har andra saker av värde, exempelvis en annan fastighet
  • Om du har en medsökande till lånet

Anledningen till varför långivaren tittar just på dessa faktorer är att de vill se om din återbetalningsförmåga är tillräckligt bra för att bevilja dig ett bolån. De är så klart intresserade av att få tillbaka sina pengar, men de är även måna om att du inte ska hamna i ekonomisk knipa och dra på dig skulder.

Ju bättre din återbetalningsförmåga är, desto lägre risk tar långivaren när de godkänner dig som kund. Och det brukar i regel resultera i lägre ränta och bättre villkor för dig.

Välj mellan bunden och rörlig ränta

Något som kan påverka dina räntekostnader är om du väljer bunden ränta eller rörlig ränta. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen, så här är det helt enkelt dina ekonomiska förutsättningar och personliga preferenser som måste utgå ifrån. Ett alternativ är att välja en kombination av bunden och rörlig ränta. Du delar då helt enkelt upp lånet i en bunden och en rörlig del, och sprider på så vis risken på olika bindningstider.

Bunden boränta

Med en bunden ränta vet du exakt hur mycket du ska betala varje månad och behöver inte oroa dig för att din ränta ska påverkas av uppgångar på räntemarknaden. Men då kan du inte heller få lägre räntekostnader under vissa perioder om styrräntan skulle falla.

Rörlig ränta

Väljer du rörlig ränta på bolånet får du räkna med att den påverkas av både upp- och nedgångar på räntemarknaden. Dina räntekostnader kan alltså både öka och minska under vissa perioder, vilket innebär att du inte riktigt kan förutse hur mycket du ska betala under månaderna framöver.

Historiskt sett har bostadslån med rörlig ränta totalt sett blivit billigare, men det beror ju helt på hur marknaden ser ut i dagsläget.

Hur påverkar styrräntan min boränta?

Styrräntan, även kallad reporäntan, sätts av Riksbanken och är den ränta som ”styr” över alla andra räntor. Höjer Riksbanken styrräntan påverkar det alltså även din boränta, framför allt om du har valt rörlig ränta på bostadslånet. Men det kan även påverka dig som väljer bunden bolåneränta. Binder du räntan när reporäntan är hög riskerar du att åka på en onödigt hög ränta för ditt bostadslån.

Vanliga frågor om boräntor

Vad är styrränta?

Styrränta är samma sak som reporänta. Reporänta kallas ofta för styrränta eftersom den sätter tonen för hur alla andra räntor ser ut.

Vad är reporänta?

Reporänta är samma sak som styrränta.

Ska jag välja rörlig boränta eller fast boränta?

Om du ska välja rörlig eller fast boränta är helt upp till dig och dina preferenser. En rörlig boränta kan kräva lite mer engagemang än en fast boränta men det är inte säkert. En fast boränta är att föredra om du vill veta exakta räntekostnader för varje månad.

Vad är snittränta?

Snittränta är den genomsnittliga ränta som finns hos en långivare.

Vad är en bra boränta?

Boräntor sätts individuellt, vilket innebär att en bra boränta är den bästa boränta som du kan få. Tänk på att se över din ekonomiska situation, vänta ut eventuella kreditupplysningar och läsa på ordentligt innan du ansöker om bolån.