Ränterabatt

Vilken rabatt du kan få på räntan när du tar bolån kan göra stor skillnad för dina månadskostnader. Just därför är det viktigt att du har koll på hur det fungerar, vilka faktorer som kan öka chanserna till en ”bra” rabatt och vad du ska tänka på när du förhandlar med banken. På den här sidan går vi igenom precis detta.

Hur fungerar ränterabatt för bolån?

Alla långivare har en officiell ränta, även kallad listränta, som de marknadsför för sina bolån. Men i de allra flesta fall kan du som bolånekund förhandla ner listräntan, och det är alltså detta som kallas ränterabatt.

Tänk på! Ränterabatten gäller vanligtvis i ett år, men kolla det med din långivare för säkerhets skull. Det går ofta att förlänga rabatten när den löper ut, men även i detta fall bör du kolla vad som gäller hos din långivare.

Du kan tjäna upp till flera tusen kronor varje år på att pruta ner räntan, och för att förhandlingen med banken ska gå som du vill finns det vissa saker du bör ha i åtanke. Vi berättar mer här nedanför.

Tips för en lyckad ränteförhandling

  • Jämför erbjudanden från flera långivare. Det är alltid bra att jämföra bolåneräntor hos flera olika långivare, även om du redan vet vilken du är mest intresserad av. Du kan nämligen ha andra erbjudanden som argument i förhandlingen.
  • Kolla upp långivarens snittränta. Snitträntan är långivarens genomsnittliga ränta, det vill säga den ränta som långivaren har gett befintliga kunder under en viss period. Jämför snitträntan med listräntan för att få en uppfattning om vilken rabatt du har möjlighet att få.
  • Ha förberedda argument. Du vinner mycket på att komma väl förberedd till förhandlingen. Läs på om läget på räntemarknaden och se över din ekonomi, och skriv sedan ner dina argument till varför du ska få rabatt på bolånet. Det visar att du har koll på situationen.
  • Be om en bekräftelse på rabattens giltighetstid. När förhandlingen är över ska du be om att få en skriftlig bekräftelse på rabattens storlek och hur länge rabatten gäller.

Vad krävs för att få ränterabatt?

Villkoren för att få ränterabatt varierar mellan olika långivare. Vissa kan till exempel kräva att du måste bli helkund för att få rabatt, medan andra vill att du ska en viss summa på sparkontot du har hos dem. Här nedanför listar vi i alla fall några av de vanligaste faktorerna som påverkar ränterabatten på bolån.

Ränterabatten påverkas av

  • Din kreditvärdighet
  • Din belåningsgrad (ju lägre belåningsgrad, desto högre rabatt har du möjlighet att få)
  • Din skuldkvot (ju lägre skuldkvot, desto högre ränterabatt)
  • Hur många tjänster du har hos långivaren (långivare premierar ofta ”helkunder”)
  • Om bostadens energiklass uppfyller kraven för ”grönt bolån”

Hur förbättrar jag mina förutsättningar för att få ränterabatt?

Generellt sett har du större chans att få rabatt på bolånet om du har god kreditvärdighet. Så om du vill förbättra dina förutsättningar ska du se till att ha en ordnad ekonomi, sköta amorteringen på befintliga lån och betala dina räkningar i tid.

Hur mycket kan man få i ränterabatt?

Hur mycket du kan få i ränterabatt beror på som sagt på flera olika faktorer, och du ser de främsta i listan här ovanför. Långivaren gör alltid en individuell bedömning av dina ekonomiska förutsättningar och kreditvärdighet.

Men precis som vi tipsade om tidigare i texten kan du jämföra långivarens listränta och snittränta för att få ett hum om vilken rabatt andra kunder har fått på sina bolån under den senaste månaden.