Utöka bostadslån

Om du planerar att renovera eller bygga ut din bostad kan du ansöka om att utöka ditt befintliga bolån för att få hjälp med finansieringen. På den här sidan berättar vi hur du går till väga, hur kostnaden påverkas när du höjer bolånet och tipsar om annat som kan vara bra att tänka på.

När kan man ansöka om att utöka bolånet?

Du kan som sagt ansöka om att utöka ditt befintliga bolån (med bostaden som säkerhet) om du till exempel planerar att göra en större renovering, lägga om taket på bostaden eller bygga ut. Du kan också ansöka om utökat bolån om du som förälder vill hjälpa ditt barn att köpa sin första egna bostad.

För att få utöka ett befintligt bolån finns det vissa krav man måste uppfylla, och dessa gäller hos i princip alla banker och långivare. Vi listar de vanligaste här nedanför.

För att få utöka bolånet måste du

 • Äga en bostad
 • Vara över 18 år
 • Ha någon form av inkomst
 • Ha en belåningsgrad på under 85 procent av bostadens (aktuella) värde

Banken gör alltid en kreditprövning på dig som ansöker innan de utökar ditt bolån, för att se om du uppfyller kraven och har de ekonomiska förutsättningarna för att betala av lånet.

Kan man ansöka om utökat bolån utan fast anställning?

Ja, det finns möjlighet att få utöka bolånet även om du inte har fast anställning. Vanligtvis behöver du bara ha någon form av inkomst för att försäkra långivaren om att du kommer kunna betala av lånet.

Hur mycket kan jag höja bolånet med?

Du kan i regel låna upp till 85 procent av bostadens värde (för fritidshus gäller 75 procent), vilket innebär att du som har lånat mindre än 85 procent av bostadens värde kan ansöka om att utöka bolånet. Men för att få veta exakt hur mycket du kan höja bolånet med behöver du ta reda på bostadens aktuella värde.

För att få ett aktuellt marknadsvärde på bostaden, och därmed få en bättre uppfattning om hur mycket du kan få utöka bolånet, kan det vara bra att kontakta en mäklare.

Det finns ofta ett lägsta belopp för utökat bolån

De flesta banker har ett minimibelopp för utökat bolån, men gränsen varierar något mellan de olika bankerna. I tabellen nedanför ser du vad som gäller hos några av de största bankerna.

LångivareMinimibelopp för utökat bolån
Nordea100 000 kronor
Danske Bank100 000 kronor
SEB100 000 kronor
SBABAnger inget minimibelopp
Swedbank100 000 kronor
LänsförsäkringarAnger inget minimibelopp
HandelsbankenAnger inget minimibelopp
Skandiabanken25 000 kronor

Kommer mina kostnader påverkas när jag utökar bolånet?

Ja, när du utökar bolånet kommer dina ränte- och amorteringskostnader att påverkas. Att du måste amortera mer beror på att din belåningsgrad troligtvis kommer att öka. Har du en belåningsgrad på över 70 procent ska du amortera minst 2 procent per år, och ligger belåningsgraden på mellan 50 och 70 procent är det 1 procent per år som gäller.

Du kan behöva skaffa nytt pantbrev

Skulle du behöva låna mer än det finns utrymme för i din bostads befintliga pantbrev måste du dessutom komplettera med ett nytt, vilket innebär ytterligare kostnader. Ett nytt pantbrev kostar 375 kronor plus 2 procent av pantbrevets värde i stämpelskatt. Vi tar ett exempel. Om du behöver låna 1 000 000 kronor och det befintliga pantbrevet ligger på 800 000 kronor behöver du alltså ett nytt pantbrev på 200 000 kronor. Den totala kostnaden för pantbrevet blir då 4 375 kronor.

Kostar det något att utöka bolån?

Om du är nyckelkund (även kallat helkund) hos banken du har bolånet hos är det i regel kostnadsfritt att utöka lånet, förutsatt att du ansöker digitalt. Annars kan det tillkomma en uppläggningsavgift, som kan ligga från ett par hundra kronor upp till cirka 650 kronor. Men det kan alltså variera mellan olika banker och långivare.

Vilka för- och nackdelar finns det med att utöka bolånet?

Som med så mycket annat finns det både fördelar och nackdelar med att utöka sitt befintliga bolån, och det kan vara bra att känna till båda sidor innan man beslutar sig för att skicka in en ansökan. Här nedanför listar vi både för- och nackdelar med utökat bolån.

Fördelar med att utöka bolånet

 • Räntan är lägre (jämfört med lån utan säkerhet, som privatlån)
 • Det finns möjlighet att binda räntan
 • Avbetalningstiden är ofta relativt lång

Nackdelar med att utöka bolånet

 • Ränte- och amorteringskostnaderna ökar
 • Det tillkommer kostnader för pantbrev
 • Kan vara svårare att få (jämfört med privatlån)

Så ansöker du om att utöka bolån

Exakt hur ansökningsprocessen för att utöka bolån ser ut kan variera något mellan olika banker och långivare, men här nedanför ser du på ett ungefär hur det brukar gå till.

Ansök om att utöka bolånet – 4 steg

 1. Fyll i en ansökan på långivarens hemsida och skicka in (den är inte bindande).
 2. Du får besked om du har möjlighet att utöka bolånet, vad det i så fall kommer kosta och hur mycket du behöver amortera.
 3. Du får nu välja om du ska acceptera långivarens erbjudande eller ej. Vill du ta lånet skickar långivaren lånehandlingar till dig som du ska skriva under.
 4. När långivaren har fått tillbaka de undertecknade lånehandlingarna betalar de ut pengarna till dig.

Kan man utöka ett bundet bolån?

Det beror på hur man ser det. Är bolånet bundet kan du inte utöka själva lånet, men du kan däremot ofta ansöka om att utöka lånebeloppet. Det nya lånebeloppet läggs dock upp som ett eget lån, vilket innebär att du kommer få två separata lån.

Vad gör jag om jag inte får utöka bolånet?

Om du inte har möjlighet att utöka ditt befintliga bolån kan du ansöka om ett privatlån för att till exempel finansiera en renovering eller utbyggnad. Beroende på din ekonomiska situation finns det både för- och nackdelar med att ta ett privatlån i stället för att utöka bolånet. Fördelen är att det ofta är lite smidigare att ansöka om och något enklare att få, men nackdelen är att räntan ofta är betydligt högre och avbetalningstiden kortare än för lån med säkerhet (som bolån).