Vad innebär det att lägga om ett bostadslån?

Att lägga om bostadslånet innebär egentligen att du förhandlar om räntan och villkoren för ditt bolån. När du lägger om bostadslånet tittar banken på din belåningsgrad och din skuldkvot. Ju lägre belåningsgrad och skuldkvot du har, desto lättare är det att att förhandla om bättre ränta och villkor. 

Du kan välja att lägga om ditt bolån strax innan löptiden för dina bundna bolån har gått ut eller om du vill byta från rörlig ränta till bunden ränta.

Så gör du för att lägga om ett bostadslån

 1. Ta hjälp av en mäklare för att värdera bostaden.
 2. Be om en skriftlig värdering som du kan skicka till banken.
 3. Jämför bankernas listräntor och läs på om ränteläget.
 4. Boka möte med banken.
 5. Förhandla om ränta och villkor för olika tidsperioder om du väljer att binda ditt bolån.
 6. Välj bolån med ränta och villkor som passar dig och skriv under avtalet med banken.

Varför är det bra att lägga om ett bostadslån?

Det är alltid bra att göra ett aktivt val när det gäller bostadslånet och räntan. Du väljer själv om du vill ha rörlig ränta på tre månader eller om du vill binda lånet på de bindningstider som banken erbjuder.

När du lägger om ditt bostadslån kan du även passa på att förhandla om räntan. Du kan även passa på att baka in andra mindre lån i bolånet om det finns utrymme. Eftersom bolån har en lägre ränta än ett vanligt privatlån kan det vara fördelaktigt att baka in privatlånet i bolånet.

Fördelarna med att lägga om bostadslån

 • Bind lånet och få koll på din ekonomi.
 • Baka in andra smålån i bolånet och minska totalkostnaden.
 • Möjlighet att förhandla om räntan.

Genom att binda ditt bolån under en tidsperiod får du bättre kontroll över din ekonomiska situation. De vanligaste bindningstiderna är 3, 5, 7 och 10 år. Bostadslånet utgör oftast den största kostnaden i hushållet, och då är det extra bra att veta hur mycket du ska betala vid varje återbetalningstillfälle.

Värdera om bostaden

Innan du bokar in ett möte med banken för att lägga om dina bolån bör du se till att värdera din bostad. Anlita en mäklare för att göra detta. Om värdet på bostaden har ökat kan du få bättre villkor enligt amorteringskravet.

Enligt femårsregeln kan du bara värdera om din bostad vart femte år. Men det finns undantag från femårsregeln, till exempel om du har ändrat planlösning eller gjort en omfattande renovering.

Tänk på! Det är inte all renovering som räknas. Därför är det bra om du kontaktar banken innan du bokar en värdering av bostaden och frågar om bankens riktlinjer.

Om du har byggt om bostaden eller gjort en omfattande renovering kan det till och med hända att bostaden har ökat så mycket i värde att du kommer under en belåningsgrad på 50 procent. Då kan du själv välja om du vill amortera eller inte. Det finns även flera andra anledningar till varför det är bra att värdera om bostaden.

Fördelar med att värdera om bostaden

 • Utöka bolånet. Du har möjlighet att utöka bolånet om bostaden har ökat i värde, om du till exempel behöver pengar för att renovera eller bygga ut.
 • Minska amorteringskravet. Du kan minska hur mycket du måste betala enligt amorteringskravet om din bostad har ökat i värde. Hur mycket du måste amortera på ditt bolån bestäms utifrån värdet på bostaden, din belåningsgrad och din skuldkvot.
 • Förhandla räntan. Om bostaden har ökat i värde är det läge att förhandla om räntan. Ju större marginaler du har i belåningsgrad, desto lägre ränta kan du få.
 • Baka in andra små lån. Om det finns utrymme kan du passa på att baka in lånet till kontantinsatsen eller andra mindre lån i bolånet, eftersom bolån har en lägre ränta än privatlån.