Handpenning

Vid ett bostadsköp är handpenning den summan du betalar vid kontraktsskrivningen. Handpenningen är oftast 10 % av bostadens köpeskilling och den fungerar som en säkerhet för säljaren att du kommer att fullfölja köpet. Sköts affären av en mäklare är det till denne som du betalar handpenningen till.

Tips! Som köpare visar du att du är seriös med ett bostadsköp genom att betala en handpenning direkt till säljaren.

Det är dock få bostadsköpare som har tillräckligt med pengar för att betala hela handpenningen vid kontraktsskrivningen med egna pengar. Vanligt är därför att nyttja ett så kallat handpenningslån, vars summa sedan adderas till ditt bostadslån. Kolla med din bank för att få reda på vad just de erbjuder.

Går det att finansiera handpenningen med blancolån

Alla banker erbjuder inte handpenningslån och då gäller det att se vilka andra möjligheter du kan ha för att ta ett lån som täcker för handpenningen. Ett alternativ som finns är att ansöka om ett så kallat blancolån. Detta lån tas utan säkerhet och har oftast en högre ränta än ett bostadslån.

Handpenning och kontantinsats är inte samma sak

Det är vanligt att man förväxlar handpenning och kontantinsats

  • Handpenningen är oftast 10 % av köpesumman och betalas vid kontraktsskrivningen och fungerar som en säkerhet för säljaren som visar att du tänker genomföra köpet.
  • Kontantinsatsen ligger oftast på 15 % och är bankens säkerhet för att inte förlora utlånade pengar om värdet på din bostad sjunker.