claudia wörmann, boendeekonom SBAB, och lägenhetshus med bostadsrätterEnligt SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann kommer det höga utbudet av bostadsrätter förmodligen hålla i sig även framåt hösten. Foto: Pressbild/SBAB och PIXEL to the PEOPLE/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Cirka 16 000 fler bostadsrätter var till salu under juli och augusti jämfört med samma period 2016. Utbudet har växt gradvis men ökat dramatiskt under det senaste året. Några orsaker till ökningen är att marknaden är trögare och att omflyttningen är stor hos nyproduktioner, skriver SBAB i ett pressmeddelande.

Totalt fanns det cirka 32 800 begagnade bostadsrätter till salu under perioden juli och augusti i år. Det är mer än dubbelt så många jämfört med samma period för tre år sedan, då siffran låg omkring 16 000. Det visar en kartläggning från SBAB, utifrån siffror insamlade från Booli.
Claudia Wörmann, som är boendeekonom på SBAB,  räknar med att det stora utbudet kommer att hålla i sig även när vi går mot höst.

Gradvis ökning av bostadsutbudet över hela Sverige

Ökningen av bostadsrätter till salu har skett gradvis och varit utbredd i alla Sveriges län. Från 2016 till 2017 var ökningen liten, men en större förändring i utbudet skedde till 2018. Ser man på situationen nu har en dramatisk ökning skett för sommarperioden.
Ökningen är särskilt tydlig i storstadslänen, men också i de län där det byggs många nya bostäder. Där är Örebro, Uppsala och Västmanlands län några exempel.
En förklaring av ökningen av utbudet är att bostadsmarknaden är trögare i dag. Bostadsrätter som inte blev sålda under våren fortsatte att finnas kvar på marknaden över sommaren. Utbudets storlek påverkas också av att det finns en några dagars fördröjning i förmedlingstiden.

Stor omflyttning bland nyproduktioner de första åren

I denna statistik inkluderas bara begagnade bostadsrätter, och inte nyproducerade lägenheter. Men enligt Claudia Wörmann kan det hända att vissa nyproduktioner kan förekomma bland siffrorna.
– Det förekommer att bostadsutvecklare köper nyproducerade och inflyttningsklara bostäder som inte sålts. De bostäderna kan ibland hamna i statistiken för begagnat.
Trenden för nyproduktion kan alltså också vara en orsak till det ökade utbudet. Nyproduktionen har varit stor en tid men har nu stannat av, och det är störst omflyttning de första åren när det gäller nya bostadsprojekt, berättar Claudia Wörmann.

Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Ekonomiskribent