Äldre par skriver på kontrakt.En av få grupper som har riktigt goda förutsättningar att köpa en bostadsrätt i dag är äldre husägare som har bott i sitt hus en längre tid. Det visar Swedbank Boindex för det andra kvartalet 2021. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Swedbanks Boindex för det andra kvartalet 2021 visar att allt fler grupper har svårt att finansiera köpet av en egen bostad, och att trenden inte bara är tydlig i storstäderna utan över hela landet. Men rapporten visar även att det finns vinnare på bostadsmarknaden – till exempel äldre husägare som bott i sitt hus länge.

Bostadspriserna har som bekant ökat kraftigt, inte bara i storstäderna utan i hela landet, och allt fler hushåll har svårt att klara av finansieringen av en egen bostad. Enligt Swedbank Boindex för det andra kvartalet 2021 måste hushållen i snitt lägga 27 procent av sin disponibla inkomst på boendekostnader om de köper bostad i dag.

Men rapporten visar även att förutsättningarna för bostadsköp såklart varierar rätt rejält beroende på var i landet du bor och hur din familjesituation ser ut. I Swedbanks mätningar ingår 43 svenska kommuner och i 41 av dessa behöver ensamstående med barn lägga över 30 procent av inkomsten på sitt boende.

En oroväckande trend

Med stigande bostadspriser kommer större lån och högre amorteringskrav. I storstadsregionerna Stockholm och Göteborg, på Gotland och i kommuner som Malmö, Uppsala, Umeå, Halmstad och Varberg är bostadspriserna nu uppe på så höga nivåer att det extra amorteringskravet på 1 procent per år är aktuellt för allt fler, även ensamstående med barn.

Enligt Swedbank och sparbankernas privatekonom Arturo Arques är trenden helt klart oroväckande. Om utvecklingen fortsätter i samma spår menar han att vissa grupper helt enkelt inte kommer kunna köpa en egen bostad.

Äldre husägare – en av få grupper med goda förutsättningar på bostadsmarknaden

Men Swedbanks Boindex visar att det även finns vinnare på bostadsmarknaden. Äldre husägare, särskilt de som bott i sitt hus länge, är en av de få grupper som faktiskt har goda förutsättningar att köpa en egen bostadsrätt i dag. Har man amorterat på lånet varje år, utnyttjat uppskovsmöjligheterna och skött underhållet av huset menar Arturo Arques att det dessutom finns goda förutsättningar att slippa ta lån och sänka boendekostnaderna med tusentals kronor varje månad.

Helena Darlöf
Helena Darlöf Ekonomiskribent