Tunnelbanetåg på räls över gamla stan i kvällssol.Vid 93 av 100 tunnelbanestationer har de genomsnittliga kvadratmeterpriserna på lägenheter ökat jämfört med förra året, enligt Boolis årliga tunnelbanekarta. Dyrast är Kungsträdgården, medan du får mest yta för pengarna i Tensta. Foto: Nikonov Vladimir/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Ännu ett år får vi ta del av Boolis tunnelbanekarta som kartlägger snittpriserna per kvadrat för bostadsrätter vid alla stationer i Stockholm. Årets rapport visar ökande priser vid majoriteten av stationerna, både innanför och utanför tullarna. Det skriver Booli i ett pressmeddelande.

Det är nu sjätte året i rad som Booli presenterar sin tunnelbanekarta, som kort förklarat är en kartläggning av snittpriserna per kvadratmeter för bostadsrätter vid alla stationer längs de olika linjerna. I årets undersökning kan man se att snittpriserna har ökat vid 93 av totalt 100 stationer jämfört med förra året.

100 000 kronor per kvadrat vid 16 tunnelbanestationer

Det som sticker ut lite i årets upplaga av tunnelbanekartan är att priset per kvadrat uppgår till över 100 000 kronor vid hela 16 stationer i Stockholms centrala delar, vilket kan jämföras med nio stationer förra året.

Kungsträdgården, Östermalmstorg och Stadion är dyrast

På listan över de dyraste stationerna hittar vi precis som förra året Kungsträdgården, Östermalmstorg och Stadion i topp tre. Vid Kungsträdgården har snittpriserna ökat med 20 procent jämfört med 2020 och ligger nu på 159 165 kronor, men med tanke på att flertalet lägenheter vid Strandvägen har just Kungsträdgården som den närmsta stationen är det kanske inte så konstigt.

Mest för pengarna i Tensta

Längre ut på den blå linjen finns ligger Tensta, och här får du flest kvadratmeter för pengarna. Snittpriset per kvadrat för en lägenhet här ligger på 23 950 kronor.

Skillnaden mellan den dyraste och billigaste stationen är med andra ord hela 135 215 kronor.

Större intresse för bostäder utanför tullarna

Procentuellt sett är det flera tunnelbanestationer utanför tullarna som ökar mer nu jämfört med förra året. Den största ökningen står Masmo för med 12,2 procent,  följt av Björkhagen med 11,5 procent. Enligt Booli är skyhöga innerstadspriser och större intresse för större bostäder några av förklaringarna bakom de stigande prisnivåerna utanför tullarna.