Grå tvåplansvilla med svart takDen senaste månaden har bostadspriserna ökat i hela landet. Störst ökning har villorna stått för. Foto: Jonas Brodd/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Bostadspriserna har för första gången på bra länge stigit i riket som helhet, i storstäderna och inom alla boendeformer samtidigt, det visar siffror från Valueguard. Villapriserna har stigit allra mest med 0,8 procent medan priserna på bostadsrätter har stigit med 0,5 procent.

Bostadspriserna har successivt gått ned sedan peaken 2017. På sina håll har vi sett prisökningar men inte över hela riket, i landets största städer och för både villor och bostadsrätter samtidigt. Nu har vi dock sett ett trendbrott. Priserna har den senaste månaden stigit med 0,7 procent i genomsnitt.

Villapriserna steg allra mest

Det var priserna på villor som steg allra mest under mars månad. I genomsnitt steg priserna med 0,8 procent och störst ökning var i landets största städer. I Stockholm steg villapriserna med 1,1 procent medan prisökningen var något högre i Göteborg med 1,5 procent. I samma städer steg priserna på bostadsrätter med 0,4 och 0,8 procent. Prisökningen för bostadsrätter i hela riket var 0,5 procent.
SBAB:s boendeekonom, Claudia Wörmann, tror att prisuppgången styrs väldigt mycket av psykologi snarare än fundamenta.
– Alla vill göra en bra bostadsaffär och om man tror att priserna kommer att stiga framöver är det naturligt vilja köpa innan det blir dyrare och det är vad vi ser just nu, säger Claudia Wörmann, till SvD.

Utbudet av villor upplevs som litet

En anledning till att villapriserna stigit tror Bjurfors Stockholms vd, Fredrik Kullman, beror på att utbudet upplevs som litet. Den efterfrågan som finns driver därmed upp priserna.
Fredrik Kullman säger även att villamarknaden kommit igång ordentligt och att visningarna är mer välbesökta nu än tidigare.

Bostäderna säljs snabbare än tidigare

Priserna på bostäder har inte bara börjat stiga utan säljtiderna blir dessutom allt kortare. I landets två största städer, Stockholm och Göteborg, säljs en villa vanligtvis på tre veckor och för bostadsrätter tar det oftast inte längre tid än två.
Även om priserna säljer snabbare nu än hösten 2017 då priserna började sjunka går det inte lika fort som för några år sedan då många bostäder såldes innan de ens hann annonseras ut.