Personer skriver kontrakt med miniatyrhus i förgrunden.Enligt Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel har det efter ett snabbt och dramatiskt skifte blivit köparnas bostadsmarknad. Foto: PanuShot/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Det svänger snabbt på bostadsmarknaden. Tidigare har man sett en tydlig fördel för bostadssäljarna, men nu är det snarare köparna som drar det längsta strået. Och det med besked, enligt Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel där landets mäklare har fått svara på hur de upplever läget på marknaden. Det skriver SvD Näringsliv/TT.

Redan i början av sommaren kunde man se ett skifte på den svenska bostadsmarknaden, där köparna började få  ett allt större övertag. Enligt landets mäklare är skillnaden nu tydlig. Det har helt enkelt blivit köparnas marknad efter en längre tid då bostadssäljarna har varit de stora vinnarna.

Mäklarpanelen: Rekordstor fördel för bostadsspekulanter

I Fastighetsbyråns Mäklarpanel har mäklare runt om i landet svarat på frågor om hur de upplever läget. De har till exempel svarat på ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu?” där snittet landade på 3,21 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (bostadssäljarna). När samma fråga ställdes i juni låg snittet på 3,74 och i augusti på 6,87. Det innebär att fördelen för köparna i dagsläget är uppe på en rekordhög nivå.

Osäkerhetsfaktorer bakom snabbt och dramatiskt skifte

Bakom det snabba och smått dramatiska skiftet ligger osäkerhetsfaktorer som stigande räntor och skyhöga elpriser. Detta har gjort många köpare tveksamma, vilket i sin tur har lett till utdragna försäljningsprocesser, stort utbud och dalande bostadspriser.

Tydligast övertag i större städer

Föga förvånande är det i Stockholm som köparnas övertag är allra tydligast, medan det är mindre påtagligt på mindre orter. Men enligt Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, ser man svängningar på marknaden i landet som helhet.

Fortfarande svårt för säljare och köpare att mötas

Man ser dock att säljare och köpare fortfarande har relativt svårt att mötas under försäljningsprocessen.

– Förhoppningarna är att vi börjar närma oss en punkt där både köpare och säljare förstår det nya marknadsläget, säger Johan Engström till SvD/TT.