graf på tillväxt på bostadsmarknaden med hus i bakgrunden och grön pil i förgrundenNya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar på fortsatta prisuppgångar på bostadsmarknaden. Enligt Svensk Fastighetsförmedling återstår det dock att se om pandemins effekter gör avtryck i statistiken framöver. Foto: A Kisel/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik fortsätter prisökningen på både villor och bostadsrätter i Sverige, även om uppgången i oktober är något lägre jämfört med september. Svensk Fastighetsförmedlings vd Liza Nyberg spår en fortsatt stark bostadsmarknad, men menar att man måste vara beredd på att effekterna av pandemin kan påverka på ett eller annat sätt.

Förra veckan presenterade Svensk Mäklarstatistik försäljningssiffrorna för oktober, och prisuppgången för både villor och bostadsrätter låg på 1 procent (riket som helhet). Det är en ökning, men något lägre jämfört med september då priserna för villor och bostadsrätter gick upp med 1,6 respektive 2,4 procent.

Svensk Fastighetsförmedling har i ett pressmeddelande kommenterat Svensk Mäklarstatistiks nya siffror. Enligt företagets vd Liza Nyberg håller sig bostadsmarknaden fortsatt riktigt stark, och hon menar att man under året sett tydliga tecken på att boendet blivit allt viktigare för oss.

Pandemins effekter kan påverka bostadsmarknaden

Om man ser till statistiken för hela året har priserna för villor och bostadsrätter gått upp med 11 respektive 6 procent. I riket ligger medelpriset (kronor per kvadratmeter) för bostadsrätter på 43 122 kronor, och medelpriset för villor på 3 756 000 kronor.

– Det innebär att vi nu på flera håll i landet har rekordnivåer. Även för oktober fortsätter priserna uppåt på de flesta håll även om uppgången inte är fullt lika kraftig som i september. Framåt tror jag det är viktigt att vi har respekt för att de nya restriktionerna och osäkerheten i världen tillfälligt kan påverka marknaden, säger Liza Nyberg i ett pressmeddelande.

Stort bostadstryck i Stockholm

Angelica Hermansson jobbar på Svensk Fastighetsförmedlings kontor på Kungsholmen, Stockholm. Hon berättar att det varit ett enormt bostadstryck i Stockholm under de senaste tre månaderna, och särskilt i innerstaden.

I oktober ökade priserna på bostadsrätter i stadens centrala delar med 1 procent, medan priserna för både villor och bostadsrätter i Storstockholm ökade med 2 procent. Medelpriset per kvadratmeter för bostadsrätter i centrala Stockholm är nu uppe på 96 942 kronor.

Nya prisrekord även i Malmö

Även på kontoret i Malmö vittnar man om fortsatt prisuppgång och hög omsättningshastighet. I de centrala delarna av Malmö gick priserna för bostadsrätter upp med 2 procent i oktober, vilket trissade upp medelpriset per kvadrat till rekordhöga 35 390 kronor. I Stormalmö ökade villapriserna med 2 procent.

Stort intresse för villor i Göteborg

I Göteborg har man framför allt sett ett större intresse för villor under den senaste månaden, då priserna ökade med 2 procent. Enligt Anders Lundgren, fastighetsmäklare på kontoret i Mölndal, fanns en viss osäkerhet på bostadsmarknaden under våren, men han menar att den nu verkar vara som bortblåst.

Han tillägger att det nu återstår att se om de skärpta restriktionerna kommer att påverka bostadsintresset, men bedömningen är att budgivningarna kan fortsätta trots att visningarna anpassas enligt de nya förutsättningarna.

Helena Darlöf
Helena Darlöf Ekonomiskribent