Gungor i en lekpark i ett bostadsområde.När räntorna stabiliseras, eller till och med sjunker, under 2024 kommer det troligtvis börja röra sig mer på bostadsmarknaden. Foto: Bezbod/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

År 2023 präglades av sjunkande bostadspriser och en ovilja att köpa bostäder på grund av de ständigt stigande räntorna. Men enligt flera bostadsexperter kan 2024 bjuda på goda möjligheter för både köpare och säljare. Det kan man läsa i en artikel från SvD Näringsliv.

SvD har pratat med tre bostadsexperter, som alla säger att möjliga räntesänkningar kan leda till ökad köpkraft och större intresse för att byta bostad.

Människor är inte längre lika oroliga över det ekonomiska läget, så prognosen är att bostadsmarknaden vänder uppåt igen under 2024.

Guldläge för bostadsköpare

Enligt Ordna Bolåns vd Hemad Razavi har potentiella bostadsköpare ett ypperligt läge just nu. De två största orsakerna till det är enligt honom ett uppdämt köpbehov i kombination med lägre räntor.

– För de som har varit avvaktande och oroat sig över bostadsmarknadens riktning, på grund av hög inflation och höga räntor, minskar nu tröskeln när räntorna faller, säger Hemad Razavi.

Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket, håller med Razavis prognos. Hon konstaterar också att det just nu är ett stort utbud på marknaden, vilket köpare kan utnyttja. Det är bra att titta på och jämföra flera bostäder.

Räntorna kommer troligtvis att sjunka

Flera av bostadsexperterna förväntar sig också att räntorna kommer att sjunka. Hemad Razavi säger att marknadsräntorna indikerar 1,5 procents lägre ränta vid årets slut.

Prognosen är att räntorna kommer att börja sänkas runt midsommar. Då kan det starka övertaget som bostadsköparna hittills har haft minska. Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, tror dock inte att det kommer bli några snabba prissänkningar, utan att det kommer ske långsamt.

Så ska man tänka som säljare

Marcus Svanberg säger att säljarna inte ska förvänta sig att bostaden är värd lika mycket som när priserna var som högst. Det kommer troligtvis ta ett par år innan priserna är tillbaka på toppnivåerna.

Claudia Wörmann håller med och säger att säljarna inte får bli giriga. Affären kan ta tid och man kan inte förvänta sig att få samma pris som grannen fick under pandemin.