Ett rött hus med munskydd hålls fram av två kupadehänder.Bostadsmarknaden har ännu inte påverkats av omikron och om den kommer att göra det lär det bara vara positivt. Det skriver Svensk Fastighetsförmedling i sitt pressmeddelande. Foto: Sunny studio/Shutterstock

Bostadsmarknaden

Det finns anledning att tro att omikron skulle påverka bostadsmarknaden, men Svensk Fastighetsförmedling är inte så säkra på att det behöver vara någonting negativt. I stället uttrycker Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande att de tror på en fortsatt stabil bostadsmarknad.

De omdiskuterade villapriserna har pekat stadigt uppåt under pandemin det senaste året och bostadsmarknaden har knappast lidit av pandemin. Nu, när omikron finns runt hörnet, delar Svensk Fastighetsförmedling med sig av sina tankar om saken.

Omikron eller inte omikron – bostadsmarknaden klarar sig oavsett

Svensk Fastighetsförmedling tror inte heller att en ny våg av pandemin kommer att påverka bostadsmarknaden negativt. Snarare tror de att en ny pandemivåg skulle kunna ge bostadsmarknaden en skjuts i precis andra riktningen. Vice vd för Svensk Fastighetsförmedling, Erik Wikander, är säker på den saken.

– Omikron har inte påverkat marknaden, och om en femte våg blir verklighet tror jag knappast att det skulle ha en negativ inverkan på bostadsmarknaden. Tvärtom blir hemmet än mer prioriterat vilket det senaste året endast drivit prisutvecklingen uppåt, säger Erik Wikander.

Enligt uppgifter från Svensk Fastighetsförmedling stod både efterfrågan av ägt boende samt priser stabilt i november, vilket talar för att detsamma gäller för december. Samtidigt menar de att utvecklingen är något förvånande, eftersom intresset på bostadsmarknaden brukar svalna när julledighet, presentköp och resor närmar sig.

Hybridkontoret är att tacka för utvecklingen

Intresset för ägt boende har ökat delvis tack vare pandemin, menar alltså Svensk Fastighetsförmedling. Men dessutom tror man att det framväxande hybridkontoret kommer att bidra till ett fortsatt starkt intresse och efterfrågan på hus och större bostadsrätter.

Dessutom är 2021 redan ett rekordår vad gäller bostadsaffärer. Över 200 000 bostadsaffärer har genomförts, vilket är att jämföra med de 170 000 bostadsaffärer som genomsnittligt brukar genomföras varje år. Det är en ökning med 30 000 affärer på ett år.

Hemmet, menar Erik Wikander, har blivit mycket mer centralt för svenskarna. Det gäller även fritidshus, där Erik Wikander tror att utvecklingen bland annat handlar om att många inom städerna vill ha en oas längre bort från buller och närmare naturen.