analyschef per-arne sandegren samt hus med bostadsrätterPer-Arne Sandegren, analyschef för Svensk Mäklarstatistik, menar att bostadsmarknaden håller på att stabiliseras. Foto: Pressbild/Svensk Mäklarstatistik och Grand Warszawski/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Statistiken för maj månad visar på en pigg och stabil bostadsmarknad. Bostadspriserna stiger stadigt och försäljningen ökar mer än någonsin, vilket tyder på att såväl köpare som säljare vågar passa på att göra affärer, skriver SvD Näringsliv.

Under maj månad fortsatte bostadspriserna att stiga, om än försiktigt. Siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att priserna för såväl bostadsrätter som villor steg med 1 procent i Sverige, samtidigt som utbud och antal försäljningar var rekordstort.

Bostadspriserna stiger stadigt sedan några månader tillbaka

Enligt Svensk Mäklarstatistiks analyschef, Per-Arne Sandegren, syns det nu att köpare och säljare har börjat mötas när det gäller prisnivå.
– Det är en bit tillbaka till rekordnivåerna sommaren 2017, men bostadsmarknaden är mer stabil. I ett par månader i sträck har det varit prisförändringar utan minustecken, säger han till SvD Näringsliv.
Jämför man med förra årets statistik för maj ser man också en stigning av bostadspriserna. För villorna har priserna stigit med 1 procent på ett år och för bostadsrätterna med 3 procent.

Utbud och försäljning går just nu hand i hand

Enligt Per-Arne Sandegren tyder trenden på att bostadsmarknaden är på väg att stabiliseras. Han tror därför inte att det stora utbudet kommer att bli ett problem, utan det går i nuläget hand i hand med stor försäljning.
Det var närapå 100 000 bostadsrätter som såldes i maj över landet. Detta är det högsta resultatet som hittills har uppmätts hos Hemnet och har sedan maj 2018 stigit med 17 procent. Samtidigt var även bostadsrättsutbudet det största sedan 2013 då mätningarna började, nämligen 24 000 bostadsrätter.
Även Stockholms innerstad, Sveriges dyraste bostadsmarknad, verkat ha piggnat till enligt statistiken. Försäljningsantalet var 33 procent högre än i maj förra året, trots att utbudet låg på samma nivå under båda perioderna.

Fler trender stabiliserar bostadsmarknaden, men det finns osäkerheter

En annan trend på bostadsmarknaden är att fler bostäder blir sålda före visning. Detta gäller dock framför allt attraktiva bostäder i populära områden. Detta enligt Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Mäklarfirmor har också noterat att färre bostadsannonser blir återpublicerade och att människor vågar byta bostad på grund av att inga större räntehöjningar förväntas i nuläget.
En möjlig sak som kan vända situationen är beskedet om förändrad reavinstskatt som fortfarande dröjer, menar vd Liza Nyberg på Svensk Fastighetsförmedling.

Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Ekonomiskribent