Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik. Foto: pressbild

Bostadsmarknaden

Priserna på bostadsmarknaden har sakta gått uppåt under augusti månad. Jämfört med samma period förra året ligger dock priserna fortfarande på minus, visar siffror från Mäklarstatistik.

Bostadspriserna har sakteliga börjat stiga, åtminstone om man ser till augusti månad. Priserna på bostadsrätter har, sett över riket, ökat med 1 procent medan villapriserna är oförändrade. Detta visar färska siffror från Mäklarstatistik.
– Nu har priserna tagit ett steg uppåt, även i Stockholms län, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Mäklarstatistik, till SvD.

Lägre priser jämfört med förra året

Trots en liten uppgång ligger priserna omkring 7 procent lägre än samma period förra året. Idag kostar en bostadsrätt i Stockholm i snitt 89 728 kronor per kvadratmeter.
Snittpriset för en villa i Stockholmsområdet ligger på omkring 5 miljoner. Det är 8 procent lägre än för ett år sedan.
Att villapriserna inte ökar, likt priserna för bostadsrätter är i sig inget ovanligt. Ofta brukar priserna på villor släpa efter, konstaterar Per-Arne Sandegren.

Prisnedgången kan vara över

Om priserna nu kommer börja klättra upp igen eller inte är svårt att sia om. Per-Arne Sandegren säger att den största nedgången har varit i Stockholm och om priserna nu börjar stiga kan det vara en indikation på att en negativ trend är bruten.
Dessutom har smålägenheter börjat säljas i allt snabbare takt vilket kan vara ett gott tecken på att bostadsmarknaden håller på att repa sig.

Stort utbud kan leda till pressade priser

Även om priserna ökat något finns det en viss möjlighet att priserna pressas igen i höst. Under året är det många bostadsrätter som förblivit osålda vilket leder till ett stort utbud.
Carline Eliasson, mäklare hos Notar, tror det relativt stora utbudet kan leda till pressade priser även i höst.

Filip Svensson
Filip Svensson Ekonomiskribent