Lägenhetshus i snötäckt område.Bostadsmarknaden har svalnat rejält sedan i våras på grund av den ekonomiska oron i världen. Foto: Yating Kuo/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Fallet på bostadmarknaden fortsätter. I november sjönk priserna med 1,5 procent jämfört med föregående månad. Jämför man med pristoppen i våras har priserna blivit 15 procent lägre, enligt en artikel i SvD.

Justerar man priset efter säsong har priset sjunkit över 2 procent mellan oktober och november.

I vissa regioner har priset stigit

Det finns en del undantag från den generella prisnedgången. Lägenheter i norra Sverige och villor i Göteborg har blivit dyrare. Men överlag sjunker bostadspriserna till följd av högre räntor, inflation och ekonomisk oro.

Villor i Storstockholm har tappat mest

Enligt SBAB och statistik från Booli är det störst prissänkningar för villor i Stockholm. Man får betala 20 procent mindre för dem i dag jämfört med toppen i våras.

Generellt ser man att villor har sjunkit mer i pris än bostadsrätter, 16 respektive 13 procent.

Spår att bostadsmarknaden sjunker 20 procent totalt

Flera experter har uppskattat att bostadspriserna kommer falla med totalt 20 procent från topp till botten. Dessa siffror visar ju på att vi börjar närma oss det. Men det kan bli ett ännu större prisfall, enligt Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

– Vår prognos förutsätter också att vi inte får se en markant ökande arbetslöshet samtidigt som räntorna förblir höga. Då lär vi få se en betydligt större nedgång än 20 procent, skriver han i en kommentar till SvD Näringsliv.

Särskilt fortsatt ökande elpriser kan påverka priserna på villor specifikt.