Mynthög med röd nedåtgående pil med miniatyrhus och mynthögar i bakgrunden.I oktober föll bostadspriserna i alla svenska regioner förutom Storstockholm, där både lägenhets- och villapriserna röde sig uppåt ytterligare lite till. Foto: 599686sv/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Nya siffror från SBAB och Booli visar på fallande bostadspriser i nästan hela landet under oktober. Storstockholm är den enda regionen som bryter trenden, och där ökade lägenhets- och villapriserna med 1,2 respektive 0,8 procent. Det skriver SvD Näringsliv/TT.

Experterna hade förvisso väntat sig en höstavmattning på bostadsmarknaden, men att den dök upp först i oktober har enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije varit lite av en överraskning. Enligt statistik från SBAB och Booli föll priserna över nästan hela Sverige, förutom i Stockholmsregionen där lägenhets- och villapriserna i stället gick upp med 1,2 respektive 0,8 procent.

I norra Sverige sjönk lägenhetspriserna mest

Det största prisfallet på bostadsrättsmarknaden noterades i norra Sverige, som landade på minus 2,9 procent under oktober. Robert Boije menar att det egentligen inte är så förvånande med tanke på den rejäla prisuppgången som skett under hela året. Sedan årsskiftet har lägenhetspriserna ökat med hela 15 procent.

Fallande villapriser i Malmö och Göteborg

I både Malmö och Göteborg sjönk huspriserna rätt ordentligt under oktober, med minus 2,9 respektive 2,1 procent. Men även i detta fall ska man ha i åtanke att priserna minskar från riktigt höga nivåer. Under året som helhet har villapriserna i Malmö och Göteborg ökat med 13 respektive 10 procent.

Ovisst vad som händer framöver

Med tanke på hur bostadsmarknaden har utvecklats under pandemin är det enligt Robert Boije inte alls så konstigt att priserna nu har backat. Den stora frågan är snarare vad som kommer hända framöver. Börjar hushållen konsumera som ”vanligt” igen kanske det blir mindre pengar över till boendet.

– Före 2020 hade vi en lång period av prisuppgångar som hade sin förklaring i fallande långa räntor och stigande inkomster. Det var ekonomiska fundament som låg bakom. Men under pandemin har det varit helt annorlunda, säger han till SvD/TT.