visningsskylt från svenskt fastighetsförmedlingDe svenska bostadspriserna fortsätter att öka, och på flera håll i landet är man nära nya rekordnivåer. Foto: Pressbild/Svensk Fastighetsförmedling

Bostadsmarknaden

Trots tider av virus, restriktioner och allmän oro fortsätter den kraftiga prisutvecklingen på bostadsmarknaden, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Under året har bostadsrättspriserna ökat med 7 procent, och villapriserna med hela 11 procent. November var Svensk Fastighetsförmedlings bästa försäljningsmånad någonsin.

I november, det vill säga för femte månaden i rad, ökade priserna på bostadsrätter i Sverige. Under de senaste tolv månaderna har priserna ökat med totalt sju procent, där snittpriset per kvadratmeter nu ligger på 42 784 kronor. Priserna för villor har ökat med elva procent under året, men till skillnad från bostadsrättspriserna som gick upp med en procent mellan oktober och november, var villapriserna i november oförändrade jämfört med månaden innan.

Bästa försäljningsmånaden någonsin för Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedlings vd Liza Nyberg bekräftar årets kraftiga prisutveckling på bostadsmarknaden, som nu har fortsatt en bra bit in på hösten.

– För Svensk Fastighetsförmedlings del har månaden varit den bästa i kedjans 83 åriga historia och jämfört med samma period förra året ser vi också fler leads och möten, detta trots skärpta råd och restriktioner. När osäkerheten runt oss växer söker vi trygghet och kontroll över den del av livet vi fortfarande kan kontrollera, boendelivet, säger hon i ett pressmeddelande.

Starkare prisutveckling för bostadsrätter under de senaste månaderna

På årsbasis har villapriserna haft en starkare utveckling än bostadsrätterna, men om man ser till de senaste månaderna är det bostadsrättspriserna som har ökat mest. Enligt Liza Nyberg kan detta delvis bero på att fördelarna med en villa lockar oss mer under våren och sommaren, och kanske inte riktigt lika mycket under årets höst- och vintermånader. 

Prisutvecklingen på fritidshusmarknaden verkar däremot kunna sätta nya rekord innan året är slut. Just nu ligger prisuppgången på tolv procent, vilket ser ut att slå det gamla rekordet på elva procent under 2015.

Stort intresse för bostadsrätter i Stockholm

Bostadsförsäljningen i Stockholm har varit riktigt stark under hösten, och i november ökade priserna på både bostadsrätter och villor. Genomsnittspriset per kvadrat för en lägenhet i centrala Stockholm rör sig nu för första gången upp mot 100 000-kronorsstrecket.

Ökande villapriser i Göteborg och nya rekordnivåer i Malmö

I centrala Göteborg sjönk bostadsrättspriserna med en procent i november, medan de i Storgöteborg var oförändrade. På villamarknaden har man dock noterat ett rekordlågt utbud, vilket har fått priserna att öka ytterligare lite till.

På bostadsmarknaden i Malmö ser man en fortsatt stark prisutveckling när det gäller både villor och bostadsrätter. Här är priserna nu uppe på nya rekordnivåer.