Par tittar på ugn i lägenhet när de är på visning.Flera experter tror att bostadspriserna kommer börja sjunka igen. Den som funderar på att sälja sin bostad gör alltså gott i att avvakta om det är möjligt. Foto: GaudiLab/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

De senaste månaderna har priserna på bostäder stabiliserats. Men Riksbankens senaste räntehöjning kan skapa oro på bostadsmarknaden igen, och det finns risk att priserna än en gång börjar falla. Detta rapporterar SvD Näringsliv i en artikel.

Experter hos storbankerna spår att bostadspriserna kommer falla ytterligare 7 procent. Räknat från pristoppen i våras har priserna sjunkit 13–15 procent. Nordea och Swedbank tror på en total prissänkning på 20 procent.

Bostadsmarknaden har varit något mer stabil i början av det här året, men ekonomer på Nordea och Swedbank tror att det blir ytterligare prisfall under sommaren och hösten.

Oenigheter om vilket segment som är känsligast

Ekonomerna är inte överens om vilket segment som kommer falla mest: villor eller bostadsrätter. Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, tror att prisfallet på villamarknaden kan dämpas på grund av säsongseffekter. Därför tror han att bostadsrättsmarknaden kommer falla mer jämförelsevis, särskilt i Stockholm.

Men Nordeas bostadsmarknadsanalytiker Gustav Helgesson tror det motsatta. Enligt hans prognoser kommer priserna på dyra villor sjunka mer än bostadsrätter.

– Men vårt huvudbudskap är att prisfallet inte är över och att hushållen och bostadsmarknaden kommer att pressas under hela 2023. Min analys är att vi nu har ett begynnande prisfall och att bostadsmarknaden tappar fart som följd av Riksbankens räntehöjningar, fortsätter han.

Utvecklingen kan vända år 2024

Om Riksbanken börjar sänka styrräntan under 2024 tror både Persson och Helgesson att bostadsmarknaden kan börja vända uppåt igen. Ekonomen Cecilia Hermansson, som forskar inom fastighetsekonomi på KTH, menar dock att bostadsmarknadens framtid beror på hur arbetsmarknaden utvecklas.

Hermansson betonar också att det inte är troligt att vi kommer återgå till nollränta. De räntehöjningar som har skett nu har varit ett paradigmskrifte. Att vi hade nollränta så pass länge är inget som är normalt.