miniatyrhus på myntNya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar på ökade bostadspriser under augusti. Foto: Tanoy1412/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Enligt Svensk Mäklarstatistik har priserna på bostäder ökat under den senaste månaden. Både bostadsrättspriserna och villapriserna har gått uppåt, medan antalet sålda bostäder ligger på samma nivåer som motsvarande period 2019.

Under augusti ökade bostadspriserna i Sveriges storstadsregioner. Enligt Svensk Mäklarstatistiks senaste mätningar låg ökningen för bostadsrätter på +2 procent i Storstockholm och Storgöteborg, och på +3 procent i Stormalmö.

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, berättar i ett pressmeddelande att årstakterna för de tre storstadsregionerna varierar mellan +2 och +5 procent.

När det gäller prisökningen på bostadsrätter i innerstäderna noterades följande siffror

  • + 1 procent i Stockholm
  • + 2 procent i Göteborg
  • + 3 procent i Malmö

Oförändrade villapriser i Malmö

Mätningen för augusti visar att villapriserna i Stormalmö låg på samma nivåer som månaden innan. Villapriserna i Storstockholm och Storgöteborg ökade däremot med +2 procent. Enligt Per-Arne Sandegren ligger årstakterna just för villor på högre nivåer än för bostadsrätter. Statistiken visar på mellan sju och åtta procent.

Fler vill köpa fritidshus

När det gäller antalet sålda bostäder är det inte lika mycket som har hänt under året. Svensk Mäklarstatistik har tittat på hur många villor som såldes under de åtta första månaderna 2020 och kan konstatera att det har skett en tvåprocentig ökning jämfört med året innan. Antalet sålda bostadsrätter hade ökat med fem procent.

Men man kan se att intresset för fritidshus har ökat markant. Hittills har det sålts 4 700 fritidshus i Sverige, vilket motsvarar en ökning på 13 procent jämfört med året innan.

Så gör Svensk Mäklarstatistik sina mätningar

Svensk Mäklarstatistik har gjort sina mätningar utifrån bostadsförsäljningen mellan juni och augusti 2020, då det såldes totalt 28 665 bostadsrätter och 12 636 villor. I rapporten finns en tremånaderssiffra, en tolvmånaderssiffra, samt en enmånaderssiffra som jämför maj–juli 2020 med den aktuella perioden. Medelpriset är baserat på försäljningen under den senaste månaden.