Två ljusa lägenhetshus i grönområde.Bostadspriserna har ökat i hela riket förutom i Stockholms innerstad. Foto: PIXEL to the PEOPLE/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Bostadspriserna verkar ännu inte ha påverkats av kriget i Ukraina under mars månad. Sett till hela riket har priset för både bostadsrätter och villor ökat med 1 procent. Däremot har priserna i Stockholms innerstad stått still för första gången på länge.

Det återstår att se om bostadspriserna svalnar även i andra delar av landet framöver. Men kombinationen av krig, ränteoro och svag börsutveckling verkar åtminstone inte ha påverkat bostadsmarknaden i mars.

Priserna har stannat av i Stockholms innerstad

Angelica Hermansson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling på Kungsholmen, tror att avsvalningen i innerstaden beror på kriget och den svaga börsutvecklingen. Bostadsrätterna är just nu uppe på rekordhöga priser. Men hon tror inte att de stannar här.

Hon menar att de bromsande prishöjningarna kan bero på att många söker bostadsrätter utanför tullarna. Där har priserna ökat med 2 procent i mars. Många vill bo lite utanför stan för att få större boyta och bättre tillgång till natur.

Höjda elpriser och boräntor en oro för många

Erik Wiklander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling, tror att elpriserna kan höjas i och med att Sverige eliminerar beroendet av rysk gas och olja. Detta drabbar både nuvarande och blivande villaägare och kan därför ha en effekt på priserna för villor.

Många är också oroliga för boräntorna. Flera banker har höjt räntorna rejält den senaste tiden, och de kan höjas ännu mer. Detta kan förstås påverka prisutvecklingen, särskilt där priserna och lånen är höga.

Fortsatt stor efterfrågan på fritidshus

Priserna på fritidshus ökade något enormt under pandemin. Erik Wikander tror att de kommer att fortsätta öka, men inte i samma snabba takt.

Nu när värmen har kommit ser Erik Wikander att intresset för fritidshus ökar. Sommar och semester är nu nära förestående, så om man är sugen på att köpa ett fritidshus är det dags att börja leta redan nu.