Hus vid sjö i Sverige.I juni såg vi en mycket svag ökning av bostadspriserna. Villapriserna ökade något mer än priset på bostadsrätter. Foto: Lasse Johansson/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Priserna på bostäder ökade marginellt i juni. Detta tyder på att bostadsmarknaden är i balans och att köpare och säljare har ungefär samma förväntningar. Erik Wikander, vd på Svensk Fastighetsförmedling, tror inte att vi kan förvänta oss några snabba prisökningar framöver. Dock tror han att vi kommer se en ökad aktivitet på marknaden eftersom Riksbanken har öppnat upp för räntesänkningar till hösten.

Ser man till hela landet ökade priset på bostadsrätter med 0,2 procent i juli, medan villapriserna ökade med 0,7 procent. Det är en mindre ökning än tidigare två månader, vilket enligt Erik Wikander är helt naturligt med tanke på det stora utbudet just nu.

Bra läge för både köpare och säljare

Marknaden är just nu i jämvikt, vilket är ovanligt. Just nu är det därför ett bra läge för alla parter att agera på bostadsmarknaden, när priserna har balanserats och räntesänkningar väntar. Erik Wikander tror inte heller att priserna kommer att stiga särskilt mycket de kommande månaderna. Han spår att priserna kommer ligga relativt stilla, men att vi i stället kommer se att antalet affärer ökar i takt med att styrräntan sänks.

Riksbankens räntebesked väntat men passivt

Erik Wikander fortsätter med att säga att Riksbankens besked att låta styrräntan ligga kvar på samma nivå var väntat men passivt. Men i höst kommer räntan troligtvis att sänkas flera gånger. Det kommer ganska snart få en positiv effekt för människors ekonomi.

Däremot är det många som har lån som ska omförhandlas i höst, samtidigt som bostadsrättsföreningar kommer att behöva höja sina avgifter. Därför är det många som kommer att börja känna av det högre kostnadsläget i höst, även om styrräntan sänks. Men i det korta perspektivet kommer detta stabilisera bostadspriserna ytterligare, menar Erik Wikander.

Kan bli mer aktiv sommar än vanligt

Normalt är bostadsmarknaden lugnare under sommaren. Dock är det många som har avvaktat med att köpa ny bostad på grund av de höga räntorna, vilket innebär att det finns ett stort uppdämt behov av att flytta. Därför tror Erik Wikander att vi kan få se en sommar med högre aktivitet än vanligt på bostadsmarknaden.

Både säljare och köpare kan tjäna på att faktiskt agera redan i sommar. Mikael Haraldsson är fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Lund, och han säger att de ser att utbudet sjunker just nu på grund av semestrar. Han menar att det är ett feltänk hos säljarna. Lägger man ut sin bostad till försäljning redan i sommar kommer man att konkurrera med mycket färre bostäder.