Ung kvinna håller fram nycklar mot kameran i en ny lägenhet.Bostadsrätter ökar i både popularitet och värde. Samtidigt sjunker intresset för villor trots att aktiviteten på bostadsmarknaden är hetare än vanligt för säsongen. Foto: Billion Photos/Shutterstock

Bostadsmarknaden

Under pandemin ökade villor i popularitet och priserna följde därefter. Nu verkar trenden brytas på riktigt. Svenskar suktar efter bostadsrätter och priserna på bostadsrätter ökar därför stadigt, skriver SvD.

Den höga aktiviteten på bostadsmarknaden talar sitt tydliga språk. Det är inte villor som svenskarna är ute efter längre utan snarare större lägenheter. Dessutom är aktiviteten på bostadsmarknaden ovanligt hög för säsongen.

Intresset för villor svalnar

Intresset för villor ökade många procent under pandemin, men nu verkar intresset ha svalnat. Vd på Länsförsäkringars fastighetsförmedling, Marcus Svanberg, tror sig se varför.

– När svenskarna alltmer återgår till normala konsumtionsbeteenden börjar bostadsrättspriserna ta fart igen, jämfört med den kraftiga efterfrågan på villor under pandemin. Fler spekulanter än tidigare är nu på jakt efter större lägenheter med tillgång till ett extra rum, förklarar Marcus Svanberg.

Samtidigt vill Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, trycka på att man inte ska missta nedgången på villapriser som större än vad den är. Att bostadsmarknaden går upp och ner är helt naturligt.

–  Som köpare kanske man tolkar en viss nedgång som större än vad den är, säger Claudia Wörmann och fortsätter: Som säljare av en bostad kan det vara svårt att förlika sig med tanken på att man inte får lika mycket som grannen fick för en tid sedan.

Ovanligt hög aktivitet

Bostadsmarknaden har visat sig ovanligt aktiv trots säsongen, påpekar bland andra vd på Bjurfors Stockholm, Fredrik Kullman. Det kan vara en av anledningarna till att bostadsrättspriserna skjuter i höjden.

– Aktiviteten är ovanligt hög för säsongen och köparna visar fortsatt gott mod, säger han.

En förklaring till den höga aktiviteten tror han har att göra med arbetslösheten. Den nedåtgående trend för arbetslöshet som man kan se i kombination med att räntan förväntas ligga fortsatt lågt ser Fredrik Kullman som ett framgångsrecept för bostadsmarknaden. Och det lär hålla i sig.

– Trots de stora flyttströmmarna vi har haft de senaste 1,5 åren är efterfrågan fortfarande större än utbudet, säger han.