Foto: Marie Linner/Shutterstock

Bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden har kommit upp i tempo igen efter sommaren och utbudet av bostadsrätter visar sig ligga på en hög nivå. Bara under 2012 har utbudet visat sig större, rapporterar SvD.

Det är bostadssajten Booli som har tagit fram siffrorna på det ökade utbudet bostadsrätter till salu i Sverige. Utbudet är det högsta på sex år.

Utbudet av bostadsrätter visar på extrema siffror

Matilda Adelborg är pressansvarig vid Booli menar att säsongens siffror hör till de mer extrema. Resultatet är det högsta på sex år för bostadsrätter och när det kommer till utbudet av villor har siffrorna endast varit högre under 2014.
Även utbudet av nyproduktioner slår rekord och visar på den högsta siffran sedan Booli började sina mätningar 2012.

13 procent högre än samma period förra året

I en jämförelse av utbudet av bostadsrätter till salu under 1-27 augusti förra året har utbudet ökat med 13 procent. Det är också den högsta siffran under samma period 2012
Utbudet för villor har också ökat och ligger 12 procent högre i år än under samma period 2017.

Annonstiden är längre än i fjol

Annonseringstiden för marknadens tillgängliga bostadsrätter har visat sig vara längre än under samma period förra året.
Bostadsrätterna har en annonseringstid på 17 dagar vilket är en ökning med fyra dagar. En liknande ökning har även annonseringstiden för villor gjort, från 19 till 23 dagar.

Antalet prissänkningar är historiskt

Även antalet prissänkta bostäder på marknaden utgörs av historiska siffror. Från förra året har de prissänkta bostadsrätterna gått från 2,8 procent till 7,8 procent, vilket innebär en ökning med 179 procent.
Villorna som är till salu har också genomgått en omfattande prissänkning sedan i fjol. Med en procentuell ökning på 232 procent har de prissänkta villorna gått från 2,8 procent till 9,3 procent. Enligt Matilda Adelborg har priserna på bostadsrätterna sjunkit under hela året.
För bostadsrätterna är det den högsta siffran sedan 2012 och för villor såg man senast liknande siffror under 2015.