kvinna håller miniatyrhus och kronor i handenI december föll bostadsrättspriserna i Stockholm. Både Danske Bank och SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann tror coronaläget har en del med saken att göra. Foto: Eviart/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Booli och Danske Bank har nu sammanställt statistiken gällande bostadsrättspriserna under den sista månaden 2020, och i Stockholm ser man något överraskande en nedåtgående kurva. Senast man såg dalande bostadspriser i huvudstaden var i våras precis efter coronavirusets utbrott. Det rapporterar SvD Näringsliv.

Bostadsrättspriserna har som bekant ökat stadigt under nästan hela pandemiåret 2020, särskilt i Stockholm men även i landet i stort. Undantaget är i våras precis efter att coronaviruset bröt ut på riktigt och påverkade både finans- och bostadsmarknaden.

Men när Booli och Danske Bank nu sammanställt statistiken för december går det att konstatera att priserna ännu en gång har fallit. Danske Banks boprisindikator visar på minus 1,5 procent, och Boolis sammanfattning av slutpriserna i Storstockholm på minus 2 procent under december.

Inga chockerande resultat

SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann är inte alltför förvånad över decemberstatistiken. Hon menar att det förmodligen är en av effekterna av det allvarliga coronaläget, men påpekar att bostadsmarknaden i december även i ”vanliga” fall brukar ta ett steg tillbaka.

Enligt Wörmann finns det fortfarande för lite statistik för att kunna konstatera att bostadsmarknaden är på väg in en svalare fas.

Priserna beräknas stiga igen inom kort

Även Danske Bank ser coronaläget som en av orsakerna till prisfallet under december. Men både Claudia Wörmann och Danske Bank ser trendbrottet som något tillfälligt, och spår stigande priser under de kommande månaderna.

Förutsatt att Sveriges ekonomi, där arbetsmarknaden såklart är en stor och viktig del, återhämtar sig snabbt.

Arbetslöshetssiffrorna kan påverka

Enligt Claudia Wörmann är det framför allt arbetslösheten man bör hålla koll på. Fastnar siffrorna på höga nivåer eller fortsätter stiga kan utvecklingen på bostadsmarknaden bli lidande.

Hon konstaterar dock att det är svårt att ställa några säkra prognoser om framtiden på bostadsmarknaden just nu. Pandemin skapar fortfarande för många frågetecken.