miniatyrhus står på gräsmatta med solljus i bakgrundenSvensk Fastighetsförmedlings siffror visar på högt tryck på den svenska bostadsmarknaden även i mars. Foto: Tonktiti/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Enligt Svensk Fastighetsförmedlings siffror var bostadsmarknaden fortsatt het i mars. Priserna steg i nästan hela landet, men den största ökningen noterades för villor i landets tre storstadsregioner. Flera kontor vittnar om idel försäljningsrekord och intensiva budgivare, skriver Svensk Fast i ett pressmeddelande.

Precis som så många andra aktörer i mäklarbranschen vittnar Svensk Fastighetsförmedling om en riktigt het och intensiv bostadsmarknad även i mars, med fortsatt ökande priser över i princip hela landet. Priserna på villor i Stockholm, Göteborg och Malmö har ökat allra mest. På ett år har priserna rusat upp med mellan 16 och 20 procent.

Rekordstort tryck på villor och stora lägenheter

Enligt Liza Nyberg, vd för Svensk Fastighetsförmedling, är trycket på just villor och lite större lägenheter uppe på rekordnivåer. Annars har det framför allt varit mindre lägenheter som dragit iväg i pris, men nu har man sett i princip samma ökningar för tre- och fyrarummare på flera håll i landet.

– Medelpriserna på villor i riket har de senaste tolv månaderna ökat med nära 20 %, trots det ser vi nu en enorm efterfrågan med intensivare budgivningar så priserna lär fortsätta stiga under våren, säger hon i pressmeddelandet.

Försäljningsrekord i Stockholm

I Stockholm slås rekord efter rekord. Under de senaste 12 månaderna har villapriserna ökat med 19 procent och bostadsrättspriserna med 7 procent, vilket Angelica Hermansson, mäklare på kontoret på Kungsholmen, tror är en trend som kommer fortsätta månaderna framöver.

Det särskilt stora intresset för treor och fyror menar Angelica Hermansson är kopplat till behovet av mer yta när allt fler både jobbar och lever i sin bostad, men även till den så kallade ”coronababyboomen” som nu är i antågande.

Högt tryck på budgivningarna i Götet

Även i Göteborg ökar priserna för både villor och bostadsrätter. I mars ökade villapriserna med 3 procent, vilket innebär att ökningen i snitt under det senaste året landar på 16 procent. Anders Lundgren, fastighetsmäklare på Mölndal-kontoret, beskriver budgivningarna som häpnadsväckande.

Att intresset för villor är så stort menar han inte bara märks på slutpriserna, utan även på antalet personer som lägger bud. Ett fortsatt lågt utbud trissar upp priserna ytterligare lite till.

Samma prisutveckling i Malmö

Trenden är densamma i Malmö. Under det senaste året har priserna på bostadsrätter ökat med drygt 10 procent och villapriserna med 20 procent. Och den stora efterfrågan på småhus och större lägenheter förväntas hålla i sig, enligt Kasper Isgren på Svensk Fast Malmö.