Villaområde i Motala, Sverige.Höjda räntor har gjort att efterfrågan på villor har sjunkit. Men detta skapar också ett guldläge för den som vill köpa en villa, enligt Erik Wikander på Svensk Fastighetsförmedling.

Bostadsmarknaden

Svensk Fastighetsförmedling har frågat ett urval av sina mäklare om vilken typ av bostad man gör bäst affär på just nu. Drygt 65 procent av de tillfrågade mäklarna tycker att man gör den bästa affären om man köper en villa, jämfört med att köpa bostadsrätt och fritidshus.

Under pandemin ökade priserna mest på villor, vilket har gjort att prisnedgången har varit kraftigare än för bostadsrätter och fritidshus. Dessutom är det stort utbud och låg efterfrågan på villor.

Är du på jakt efter en villa – vänta inte

Svensk Fastighetsförmedlings vice vd, Erik Wikander, tycker inte man ska vänta om man är på jakt efter en villa. Styrräntan har visserligen höjts nyligen, men han tror att marknaden kommer stabiliseras nu. Därför är det ett väldigt bra tillfälle att byta upp sig till ett större boende.

Riksbanken kommer också troligtvis börja sänka räntan igen någon gång under 2024.

Han fortsätter med att säga att aktiviteten på bostadsmarknaden gradvis kommer öka under hösten och vintern. Inom några år kommer priserna troligtvis börja stiga, och därför bör man slå till nu när priserna är låga.

Satsa på energieffektiva hus

För att få ut det mesta av sina pengar rekommenderar Erik Wikander att potentiella husköpare särskilt ska titta efter villor med energieffektiv uppvärmning. Det är också bra om huset bara behöver kosmetisk renovering som ytmålning eller tapetsering. Då blir kostnadsbilden stabil på lång sikt.

Förändrade behov hos köpare

Under pandemin var det högt tryck på villor. Människor jobbade hemifrån och ville därmed ha stora ytor och möjlighet att ha ett extra sovrum eller hemmakontor.

Nu har förutsättningarna dock blivit helt tvärtom och köpare vill ha effektiva kvadratmeter. Därmed är det mindre konkurrens om villor, särskilt de större. I höst är det därför fortsatt köparens marknad, enligt Erik Wikander.