Skylt som visar att det är visning på en bostad.Bostadsmarknaden har bromsat in rejält. Våren brukar var en blomstrande tid för bostadsmarknaden, men jämfört med samma tidsperiod förra året såldes 15 procent färre bostadsrätter i år. Foto: Press/Svensk fastighetsförmedling

Bostadsmarknaden

Den svenska bostadsmarknaden har bromsat in. Under mars minskade antalet sålda bostäder rejält och det har skett en avmattning i den uppåtgående pristrenden, skriver SvD Näringsliv.

Coronapandemin påverkar bostadsmarknaden. Antalet sålda bostäder har minskat rejält och den tidigare uppåtgående pristrenden har mattats av, vilket är tvärtemot tidigare trender på bostadsmarknaden.
Enligt Svensk Mäklarstatistiks analyschef, Per-Arne Sandegren, brukar våren vara en positiv tidsperiod för bostadsmarknaden och priserna brukar stiga. Tittar man tillbaka de senaste tre månader ser man dock bara en svag uppgång. Det kan bero på effekterna av coronavirusets utbrott.

Den uppåtgående pristrenden har avstannat

Den uppåtgående pristrenden har skiftat och har under den senaste månaden avstannat. Priserna var oförändrade i mars i alla tre storstadsregionerna, Stockholm, Göteborg och Malmö. Tittar man på bostadsmarknaden bland de centrala delarna av Stockholm, Göteborg och Malmö var det bara i centrala Stockholm som priserna på bostäder ökade.
Enligt Per-Arne Sandegren hade vi kunnat se små prisökningar i storstadsregionerna om marknaden hade fortsatt under 2019 och början av 2020, då bostadsmarknaden återigen började ta fart. Men det man kan se nu är att priserna ligger oförändrade.

Rejäl svängning på bostadsmarknaden under mars

Antalet sålda bostadsrätter är den största skillnaden på bostadsmarknaden. Under de två första veckorna av mars ökade försäljningen och det såldes fler bostadsrätter jämfört med samma tidsperiod förra året. Men i mitten av mars svängde det om på bostadsmarknaden.
Det som verkligen sticker ut är minskningen av antalet sålda bostadsrätter under de senaste veckorna. Enligt Per-Arne Sandegren såldes det 15 procent färre bostadsrätter de två sista veckorna i mars jämfört med samma tidsperiod under förra året.

Bostadsmarknaden kommer att påverkas av arbetsmarknaden

Enligt Per-Arne Sandegren brukar bostadsmarknaden i regel följa konjunkturen. Det som händer på arbetsmarknaden med varsel och uppsägningar kommer att återspeglas i konjunkturen, och det kommer med stor sannolikhet att påverka bostadsmarknaden på något sätt.
Hur stora spår coronakrisen kommer att sätta på bostadsmarknaden återstår att se. Allt beror på hur bostadsmarknaden kommer att utveckla sig framöver.